Volledig scherm
Op de gang bij de Statenzaal rollen de tegenstanders een spandoek uit om het doel van hun bezoek duidelijk te maken. © Peter van Erp/BD

Tegenstanders laten zich in provinciehuis horen tegen mestfabriek Oss

DEN BOSCH - Formeel speelt Provinciale Staten geen rol in de procedure voor een grote mestverwerkingsinstallatie aan de Osse haven. Daar gaan de ambtenaren en Gedeputeerde Staten over. Toch mochten de tegenstanders van deze fabriek vrijdag hun stem laten horen in het provinciehuis. Want houdt de gedeputeerde zich wel aan de regels die Provinciale Staten heeft vastgesteld voor dit soort installaties?

Joris van Hest vindt van niet. Hij sprak de provinciale partijen toe en stelde dat de gedeputeerde te makkelijk over een aantal risico's voor de omgeving heen stapt. "Een installatie zoals hier wordt gepland, bestaat nergens ter wereld. We hebben dus geen vergelijkingsmateriaal. Wat ons betreft staan er nog veel te veel vragen open om dit nu toe te staan."

Van Hest pleitte in navolging van de Osse gemeenteraad voor het opstellen van een milieu-effectrapportage, een zware en lange procedure om de risico's in kaart te brengen.

Lees meer over de komst van de mestverwerkingsinstallatie op bd.nl/mestfabriek.

Oss, Uden e.o.