Volledig scherm
Hans Pennings (links) en Jurgen Pigmans. © Johan van Leeuwen

Tentoonstelling over het vergeten kasteel van Oss

OSS - Veel Ossenaren weten het waarschijnlijk niet, maar in de middeleeuwen stond er in het – toen nog – dorp een kasteel. Het Stadsarchief Oss houdt er deze zomer een tentoonstelling over. ,,Acht op de tien mensen die hier binnenlopen, reageren verbaasd. Ze weten niet dat Oss ooit een kasteel heeft gehad”, zegt Jurgen Pigmans van het Stadsarchief Oss.

In de Bibliotheek in Oss is tot eind deze week nog een tentoonstelling over het kasteel te zien. Daar is pas sinds ruim twintig jaar iets over bekend. Amateurarcheoloog Hans Pennings deed in 1994 de vondst van zijn leven toen hij toestemming kreeg om rond te kijken bij de graafwerkzaamheden voor De Gelderse Poort. ,,Ik wist meteen dat het de restanten van een kasteeltoren moesten zijn. Ik ben die avond meteen gaan lezen en zag dat Jan Cunen er wel ooit naar heeft verwezen. Maar hij wist de locatie niet. Niemand wist dat.”

Strategisch
Pennings: ,,Ergens tussen 1325 en 1375 is het kasteel gebouwd. Oss was toen nog een dorp, maar wel sterk in opkomst. In de strijd tussen de hertogdommen Brabant en Gelre was het een belangrijke strategische plek in het grensgebied. Het kasteel moest er met name voor zorgen dat het leger van Gelre niet via Oss naar Den Bosch door kon trekken.”

Identiteit
Ossenaren zijn over het algemeen niet zo bezig met het verleden van de stad, merken de twee mannen. Pigmans: ,,Omdat je in het centrum van Oss niet tegen de historie aanloopt, zoals in andere steden wel het geval is, leeft het minder. Maar ik vind dat het goed is om er iets vanaf te weten. Het versterkt je identiteit en geeft meer reliëf.” Pennings: ,,Oss is veel meer dan de Bende van Oss en de krachtige industrie. Ook dat is een deel van het verleden, maar slechts een klein deel.”

Oss, Uden e.o.