Volledig scherm
PREMIUM
Deze kat in de opvang van HoKaZo oogt nog levendig genoeg. © Van Assendelft

Terugdringen van kitten-explosie kwestie van lange adem

UDEN/OSS - Steriliseren, castreren en chippen. Dat is het enige middel voor dierenasiels om de toevloed van grotendeels zieke en verzwakte kittens te stoppen. Een kwestie van een lange adem, want bij een grote dierenopvang als HoKaZo in Uden lijkt het aantal nog steeds te groeien. Hoog tijd voor een noodkreet op Facebook met enkele akelige foto’s van verwaarloosde en gewonde kittens.

De afgelopen jaren leek het volgens assistent-beheerder Ingrid Huisken van Hokazo de goede kant op te gaan met de toevloed aan kittens, maar dit jaar is volgens haar sprake van een ware ‘explosie’. Dit jaar heeft HoKaZo 400 kittens opgevangen, terwijl de aanvoer doorloopt tot diep in het najaar. Gemiddeld komen er paar jaar 500 kittens binnen.  Het werkgebied van stichting HoKaZo beslaat de gemeenten Uden, Veghel, Schijndel, Boekel, Grave, Mill en St. Hubert, St. Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Sint Michielsgestel, Sint Oedenrode en Bernheze.

Via de 25 dierenasielen die onder de vlag van de landelijke Dierenbescherming opereren komen jaarlijks in Nederland zo’n 3.000 zwerfkatten en kittens binnen. Maar het echte aantal ligt misschien wel meer dan twee keer zo hoog, gezien het nog eens zo grote aantal onafhankelijke dierenasiels en particuliere kattenopvangen.