Volledig scherm
© ANP

Test Q-koorts vanaf maandag beschikbaar in Oss

OSS -De nieuwe Q-koortstest is vanaf 8 december voor iedereen beschikbaar in Oss. Voor de test moet bloed worden afgenomen bij het Diagnostisch Centrum Bernhoven. De test, Q-detect genaamd, is ontwikkeld door het Osse bedrijf Innatoss ​Laboratories van onderneemster Anja Garritsen op Pivot Park.

Volgens haar kan de test lang na de infectie Q-koorts vinden. Dit is van belang voor ondersteuning van late diagnoses en opsporen van doorgemaakte Q-koorts. Het team van Innatoss Laboratories heeft zich 2 jaar lang ingezet om diagnostiek voor Q-koorts te verbeteren. De test werd in maart van dit jaar gebruikt tijdens een onderzoek in Herpen. Uit de test bleek dat zestig procent van de onderzochte inwoners van Herpen geïnfecteerd is geweest met Q-koorts.

De nieuwe test wordt direct beschikbaar voor artsen en particulieren die een vermoeden van Q-koorts willen onderzoeken. Een afspraak maken kan via www.qkoortstest.nl. De test moet de komende weken een uitrol krijgen door heel Nederland zodat 'ie voor iedereen bereikbaar wordt.

Oss, Uden e.o.