Volledig scherm
© Tom de Louw/BD

Titus Brandsmaparochie in Oss zoekt nieuwe pastor in het buitenland

OSS - De Titus Brandsmaparochie uit Oss zoekt in het buitenland naar een nieuwe pastor. Het bestuur hoopt een karmeliet uit Indonesië ertoe te bewegen naar Oss te verhuizen om de parochie onder zijn hoede te nemen. ‘Omgekeerd missioneren’, noemt Henk Peters, vice-voorzitter van het bestuur, het.

Het bestuur wil koste wat het kost een karmelparochie blijven. Het probleem: in Nederland zijn bijna geen priesters meer uit die orde. Nog maar tachtig, vertelt Peters, het merendeel op vergevorderde leeftijd. "En er komen geen jonge karmelieten bij die zich tot priester laten wijden en zich er voor het leven op toeleggen.”

In Indonesië zijn enkele honderden karmelieten. De prior provinciaal, de opperkarmeliet in Nederland, gaat binnenkort naar de Aziatische archipel om kandidaten te polsen voor een job in Nederland. De taal hoeft volgens Peters geen probleem te zijn en ook de verblijfsvergunning ziet hij niet als struikelblok. "Wat lastiger is, is onze mentaliteit. Om een voorbeeld te noemen: bij hen speelt schaamte een rol, bij ons schuld."

Voor de komende jaren is de parochie uit de brand geholpen. Karmeliet Tom Buitendijk wordt vanuit Amstelveen overgeplaatst naar Oss. Hij is 69 en zal nog maximaal vijf jaar doorgaan, verwacht Peters.