Volledig scherm
In de voormalige V&D in Oss duikt tijdelijke pop-up store Shoeby op. © Ruud Rogier

Toch haast met stadshart Oss na verwarrende raadsvergadering

OSS - Nog voor de zomer neemt de politiek een besluit over de toekomst van het Osse centrum. Het gaat dan vooral om De Wal, waar vastgoedbedrijf Van Deursen Group met steun van de gemeente het voormalige V&D-gebouw onder handen wil nemen. Daar komt ruimte voor woningen, winkels en culturele instellingen zoals de bibliotheek. De politiek hakt daar nog voor de zomer een knoop over door. Dat meldt wethouder Gé Wagemakers, daags na een verwarrende raadsvergadering. 

Daarin diende GroenLinks een motie in om haast te maken met het nemen van besluiten. Het voorstel werd door bijna alle andere fracties met ongekende felheid van tafel geblazen. SP-leider Jan Zoll noemde de timing ronduit belabberd en ook anderen gingen met gestrekt been tegen het voorstel in. 'Geheime informatie' waar politici over beschikken zou een debat in de weg zitten. 

Achteraf blijkt dat de info helemaal niet zo geheim is. Fractievoorzitters zijn drie weken geleden bijgepraat over de intentieovereenkomst die de gemeente met de Van Deursen Group wil sluiten en daarbij zijn bedragen genoemd die niet naar buiten mogen. Dat de overeenkomst in de maak is en dat die voorsorteert op een verhuizing van de bibliotheek naar De Wal is al lang geen geheim meer.

Consternatie
Die politieke verwarring leverde emotionele reacties op in het centrum, van ondernemers die bezig zijn om daar iets van te maken in tijden van leegloop. Wethouder Wagemakers baalde van de consternatie en probeerde een deel van de boosheid en het verdriet weg te nemen met zijn belofte voor een snel besluit. Zo maakte hij toch nog duidelijk dat de gemeente haast maakt, zoals de motie van GroenLinks beoogde.

Oss, Uden e.o.