Volledig scherm
Oss in rouw na ongeval met elektrische bakfiets op spoorwegovergang. Fotograaf: Van Assendelft/Jeroen Appels © Van Assendelft

Trauma na het spoordrama: Marijke (32) en haar dochtertje (3) zijn Slachtofferhulp 'eeuwig dankbaar'

OSS - Getuige zijn van een vreselijk drama. Niemand hoopt het ooit mee te maken, maar voor Marijke van Laarhoven (32) liep het even helemaal anders. Zij raakte donderdag, samen met haar 3-jarig dochtertje, direct betrokken bij het Osse spoordrama. De twee waren zo van slag dat ze direct naar Slachtofferhulp zijn gegaan. ,,Deze mensen ben ik voor de rest van mijn leven dankbaar."

Donderdagochtend, even voor half 9, rijdt Van Laarhoven richting de bewaakte spoorwegovergang op de Braakstraat, pal naast het treinstation. Op de achterbank zit haar dochtertje van drie.

Terwijl Van Laarhoven de gesloten spoorwegovergang nadert, hoort ze een enorme knal. Ze kijkt naar voren en ziet verschrikkelijke dingen. Dingen die ze waarschijnlijk nooit meer van haar netvlies zal krijgen. Ze ziet meerdere automobilisten uitstappen en besluit hetzelfde te doen.

Narigheid

Met haar kind in de armen rent de Osse naar de spoorwegovergang. Kan ze helpen? Misschien. Maar wat moet ze dan met haar kindje doen? ,,Ik besloot haar af te schermen voor alle narigheid die we zagen", vertelt de Osse, met de schrik nog in haar stem. ,,Iedereen verkeerde in complete shock. Er was zoveel verdriet. Zoveel ellende. Dat ga ik echt nooit meer vergeten."

Aangeslagen door het drama denkt Van Laarhoven maar aan één ding: ze heeft professionele hulp nodig. ,,Ik merkte ook aan mijn dochtertje dat ze niet helemaal zichzelf was. Ze wilde me maar niet loslaten, zo bang was ze. Veel heeft ze hopelijk niet gezien, maar je kon merken dat het drama impact op haar had. Als moeder probeer ik haar te troosten, maar wat kun je zeggen tegen een kind van drie?"

Zware gebeurtenissen

Onmiddellijk na het ongeval stuurt Slachtofferhulp medewerkers naar de plek voor de opvang van getuigen en betrokkenen. Het gaat om vele tientallen getuigen. Ook gaan er professionals naar de scholen waar de omgekomen kinderen op zaten. ,,Bij dergelijke zware gebeurtenissen zijn we meteen ter plekke'', vertelt een woordvoerster.

Directe getuigen van het ongeval worden op aparte locaties opgevangen. Van Laarhoven gaat naar een van deze locaties, een sporthal, en wordt direct goed geholpen. ,,We kwamen binnen en meteen liep een van de hulpverleners op ons af. Ze stelde ons gerust en maakte een praatje met mij en mijn dochter. Dat was heel fijn, het was echt perfect geregeld", looft ze Slachtofferhulp.

Ranja

Haar dochtertje krijgt een bekertje ranja en wordt in een aparte ruimte benaderd, op een voorzichtige manier. ,,Het was allemaal heel gemoedelijk. De manier waarop die mensen praatten, het voelde alsof je thuis was", zegt Van Laarhoven. Vooral dat laatste is belangrijk, zegt Slachtofferhulp. ,,Onze ervaring is dat mensen, bij dit soort ingrijpende gebeurtenissen, hier weken of maanden last van kunnen houden.''

Maar wat zeg je tegen kinderen die zoiets verschrikkelijks meemaken? Wat kún je zeggen? ,,Je biedt steun, en we proberen vooral ook advies te geven over hoe je hiermee om kunt gaan", vertelde een woordvoerder eerder vandaag tegen deze krant.

,,Voor ouders: geef je kinderen de tijd. Ieder kind is anders: boos, verdrietig of stil. Het maakt niet uit. Geef ze de ruimte en praat er over met ze. Maak het niet kleiner en doe vooral ook niet net alsof het niet is gebeurd. Het is een verschrikkelijk drama. Kinderen voelen dat, negeer dat niet maar probeer wel snel terug in het ritme te komen."

Bloemenzee

Van Laarhoven neemt deze adviezen ter harte. Hoe het nu met haar kind gaat? ,,Ze is weer langzaam aan het spelen, dat is goed om te zien, maar ze stelt nog wel veel vragen. Vandaag zijn we samen naar de bloemenzee gaan kijken. Dat heeft ons allebei goed gedaan. Goed voor de verwerking."