Volledig scherm
Het Hooghuis locatie Den Bongerd aan de Staringstraat in Oss. © Ruud Rogier Fotobureau

Ultieme poging om middelbare school Den Bongerd Oss te behouden mislukt

OSS - Een ultieme poging om het concept van middelbare school Den Bongerd, waarbij leerlingen in een kleinschalige setting extra ondersteuning krijgen, voor Oss te behouden is mislukt. 

Een motie van SP en D66 daartoe heeft het niet gehaald. In de Osse gemeenteraad ontbrak onder de andere partijen voldoende steun voor de motie. 

Scholenkoepel Het Hooghuis wil Den Bongerd, waar kwetsbare leerlingen met uiteenlopende problemen extra hulp krijgen, in 2019 dichtdoen. Het wil deze extra steun verplaatsen naar reguliere scholen. 

Een slecht plan dat voorkomen moet worden, vinden een aantal leerlingen, oud-leerlingen, ouders en andere betrokkenen. Deze verenigden zich in het actiecomité Den Bongerd Moet Blijven. Vorige week was er opnieuw een protestbijeenkomst in het gemeentehuis van het comité  dat door de SP wordt gesteund. 

,,Het gaat ons niet om de stenen, maar om het concept", verwoordde Henriëtte Renders (D66) haar mening. ,,Wij willen dat de kinderen de juiste aandacht blijven krijgen, dat kan niet op grote middelbare scholen. De leerlingen horen thuis in een kleine setting, met een goede structuur en maatwerk." Ook de SP zit nadrukkelijk op die lijn.

Niet in mee

De andere partijen gingen daar niet in mee. Hennie van der Wal (Beter Oss) ,,Onderwijs met extra ondersteuning hoeft niet op een aparte locatie, dat kan ook binnen het reguliere onderwijs als we de kennis en kunde van de leerkrachten van Den Bongerd goed benutten. Dan kan dat niet misgaan. Wij zullen het wel kritisch blijven volgen."

De VVD wil niet op de stoel van het schoolbestuur gaan zitten, aldus Angela Smits-van den Berg. ,,De rol en de invloed van de gemeente zijn zeer beperkt. De gemeente kan geen scholen overnemen of starten. Dat heeft de wethouder eerder al duidelijk gezegd. Wij vinden het wel belangrijk om in gesprek te blijven met het schoolbestuur, vooral indien ons signalen bereiken dat de zorg en de ondersteuning voor de leerlingen niet goed verlopen."