Volledig scherm
Historische figuren uit de zestiende eeuw sieren het hek © Parry Vermeulen

Uniek hand gevlochten hekwerk met historische figuren in Ravenstein

RAVENSTEIN - Bij het Philips van Kleefbolwerck in Ravenstein is een uniek en kunstig hekwerk geplaatst, met daarin historische figuren uit de tijd van het uit de zestiende eeuw stammende bolwerk.

De wijze van ontwerpen en produceren van het in het oog springende gaaswerk zelf is een tijdrovende klus geweest. Professor Martin Jan van Mourik van Stichting Vestingwerken Ravenstein: ,,De ontwerpen in het hek zijn door onze stichting bedacht en aangeleverd aan een Amsterdamse kunstenaar. Die heeft met behulp van een speciale computertechniek de blauwdruk voor het gaas getekend. Vervolgens is dat ontwerp naar India gestuurd, waar het hele gaaswerk met de hand is ingevlochten; een monnikenwerk dat wel vier maanden in beslag genomen heeft. 

Een van de figuren die in het hek gevlochten zijn, is de beeltenis van Philips van Kleef, de naamgever van het erachter gelegen bolwerk. Daarnaast staat een soldaat met de vlag van het wapen van Philips van Kleef erop. Verder zijn er vurende kanonnen, poortwachters en een vaandeldrager levensecht afgebeeld in het hekwerk.

Volledig scherm
Het unieke hekwerk voor het Philips van Kleefbolwerck in Ravenstein. © Parry Vermeulen
Volledig scherm
Hand gevlochten gaaswerk uit India. © Parry Vermeulen

Oss, Uden e.o.