Volledig scherm
© United Airlines

United Airlines stopt met Osse stroopwafels, passagiers woedend: 'Ongelofelijk wat het losmaakt'

OSS/NIEUWKUIJK - United Airlines heeft zich de woede van talloze passagiers op de hals gehaald. De Amerikanen stoppen na 2,5 jaar namelijk met het uitdelen van gratis stroopwafels aan boord. De oer-Hollandse snacks werden al die tijd in Oss gemaakt. 

Vanaf komend weekend krijgen passagiers van United een boterkoekje met een vleugje esdoorn. Daarmee speelt de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen in op de laatste trend in de VS. De passagiers vinden het maar niks. Honderden twitteraars betreuren het schrappen van de stroopwafel. Ze noemen het 'een drama', 'een teleurstelling' of 'ronduit het slechtste idee ooit'. 

Quote

Ongelofe­lijk wat het allemaal losmaakt

Jeroen Daelmans

De wafels aan boord bij United komen van Visser Stroopwafels in Oss, onderdeel van de Daelmans Group uit Nieuwkuijk. Daar werden ze een paar weken geleden al op de hoogte gebracht van het besluit. ,,Ongelofelijk als je ziet wat het allemaal losmaakt", zegt directeur Jeroen Daelmans. ,,De komende tijd zullen we merken hoeveel fans we de afgelopen jaren hebben verzameld."

De stroopwafels van Daelmans zijn in meer dan dertig landen te krijgen. In Amerika liggen ze in het schap bij verschillende drogisterijen en supermarkten, ook na het besluit van United. Het personeel in Oss heeft dus nog werk zat.

Waardevol

Daelmans en United vonden elkaar jaren terug op een vakbeurs. Na talloze gesprekken kreeg het Nederlandse bedrijf toestemming om aan de slag te gaan voor de luchtvaartmaatschappij. Sindsdien wordt op elke ochtendvlucht in Amerika een stroopwafel uitgedeeld. ,,Jammer dat het nu stopt, maar deze periode is ontzettend waardevol voor ons geweest", zegt Daelmans. 

Miljoenen mensen zijn dankzij de deal voor het eerst in aanraking gekomen met het Hollandse koekje. ,,Het ziet er misschien niet al te charmant uit, zo'n dunne wafel met een donkere kleur. Maar als je ze eenmaal geproefd hebt, ben je om. Dat zie je nu wel op sociale media. Wie weet wat voor deals hier nog uit voortkomen."

Opvallend, veelbesproken of grappig nieuws van het Brabants Dagblad ontvangen via WhatsApp? Dat kan: stuur BD AAN naar 06-82658689. Je ontvangt geen bevestiging, maar bent dan wel aangemeld voor onze WhatsApp-service en je zult meerdere keren per dag een berichtje van ons ontvangen.