Volledig scherm
© ANP XTRA

Van Lith krijgt steun voor bouw van crematorium in Oss, Yarden vangt bot

UPDATEOSS - Uitvaartverzorger Van Lith mag door met zijn plannen voor de bouw van een crematorium in Oss. Het bedrijf kreeg donderdagavond steun van een ruime politieke meerderheid. Het officiële besluit valt op 25 januari in de gemeenteraad. 

Alleen oppositiepartijen SP, Beter Oss en D66 waren kritisch op het plan van Van Lith. Zij voelen voor het alternatief van Yarden. Die landelijke uitvaartorganisatie verraste onlangs met een plan voor een nieuw crematorium op landgoed Hissehaag aan de Willibrordusweg in Oss, maar viste donderdag achter het net. Een ruime meerderheid van VDG, CDA, VVD, PvdA en GroenLinks hield vast aan het al oude initiatief van de Osse onderneming Van Lith.

Hobbel

De lokale politiek sprak daar in 2013 ook al haar voorkeur voor uit. Pas recent haalde wethouder Gé Wagemakers een flinke hobbel weg met zijn voorstel om de buren van Van Lith weg te kopen. Zo verdwijnt de meest kritische buurtbewoner en ontstaat ruimte voor parkeerplaatsen en het crematorium. 

Het bedrag dat met de aankoop gemoeid is, is niet openbaar. SP-raadslid Adrie Geerts sprak van een totale investering van ruim een miljoen euro. De gemeente denkt dat geld terug te krijgen van Van Lith. Dat bedrijf gaat voor een kleinschalig crematorium met één aula en oven, bij zijn uitvaartcentrum op de hoek van de Docfalaan met de Julianasingel. 

Yarden

Het crematorium dat Yarden voor ogen heeft op landgoed Hissehaag aan de Willibrordusweg in Oss is van een andere orde. De uitvaartverzorger wil starten met 600 crematies per jaar en op termijn doorgroeien naar 1000. Het bedrijf ving bot, omdat een meerderheid van de politiek het niet kies vindt om de ingezette weg te verlaten - met het risico dat Van Lith kopje onder gaat.

Beter Oss en de SP kondigen aan dat ze voor de raadsvergadering van 25 januari met een motie komen om het voorstel aan te passen. 

  1. Rechter over feest in Eikenboomgaard: ‘Waarom moet muziek zo hard?’
    PREMIUM

    Rechter over feest in Eikenboom­gaard: ‘Waarom moet muziek zo hard?’

    OSS – Het blijft tot volgende week onzeker of en hoe de Muziekboulevard in de Eikenboomgaard in Oss door mag gaan. Het straatfeest staat gepland op Hemelvaartsdag 10 mei, maar twee bewoners probeerden woensdag in de rechtbank een stokje te steken voor het evenement waar zij zo veel geluidsoverlast van ervaren. De organisatie achter het muziekfeest in de Eikenboomgaard smacht naar duidelijkheid en wees voorzieningenrechter J. Lie op de enorme belangen. Zij beloofde volgende week met haar uitspraak te komen.

Oss, Uden e.o.