Volledig scherm
Frank den Brok (midden/ogen geknepen) van de VDG tijdens de bekendmaking van de uiteindelijke uitslag. © BD / Peter van Huijkelom

VDG wil initiatief overnemen van SP bij vorming coalitie Oss

OSS - Politieke partij VDG wil een poging doen op basis van de huidige coalitie een nieuw college te gaan vormen. Daarvoor is naast VDG, VVD en CDA wel een vierde partij nodig om de meerderheid in de Oss gemeenteraad te kunnen behalen. VDG doet deze voorzet na het mislukken van de eerdere informatieronde door SP-senator Bob Ruers.

Ruers meldde woensdag dat de gesprekken tussen de SP en VDG over een nieuwe coalitie op niets zijn uitgelopen en wil woensdag 18 april met álle partijen om de tafel om hier hun oordeel over te krijgen. VDG 'betreurt het dat deze bijeenkomst pas woensdag kan plaatsvinden' en stelt meteen  voor het initiatief tot collegevorming over te nemen. 

Initiatief overnemen

 VDG wil nu het initiatief van  de SP als grootste partij na de verkiezingen overnemen en  met VVD, CDA en een vierde partij  gaan overleggen om  tot een 'stabiele coalitie' te komen.  ,,Ook zijn wij bereid om in dat geval het initiatief te nemen door zelf een informateur aan te stellen", zo meldt de VDG maandagmorgen.

D66 en Beter Oss hebben al aangegeven dat zij de vierde partij wel willen zijn. Dit staat ook in de gespreksverslagen die Ruers zondag openbaar maakte. VDG kondigde daarin al aan dat er een moment kan komen dat ze het initiatief naar zich toe trekt en dat gebeurt nu. Behalve D66 en Beter Oss lijkt ook GroenLinks een reële kandidaat om als vierde partij aan te sluiten bij het huidige college. 

De kans dat verkiezingswinnaar SP het nakijken krijgt, is aanzienlijk. De partij reageert zwaar teleurgesteld op de actie van nummer twee VDG. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement