Volledig scherm
© Thinkstock

Veel fietsendiefstallen Uden

UDEN / VEGHEL / OSS - Mensen met een fiets moeten in deze regio vooral op hun hoede zijn in de gemeenten Oss en Uden. Daar worden meer diefstallen van fietsen gepleegd dan het landelijk gemiddelde.

In Uden ging in 2015 om bijna tien gestolen fietsen per jaar op elke duizend inwoners. Oss doet het nog slechter: daar zijn vorig jaar 1157 fietsen gestolen: ruim twaalf per duizend inwoners. Dat blijkt uit cijfers van Waarstaatjegemeente.nl. Het landelijk gemiddelde gestolen fietsen is 6,4 stuks per duizend inwoners. Veghel, Bernheze en Landerd blijven daaronder.

Plan van aanpak
Voor Oss is het hoge percentage aanleiding met een plan van aanpak te komen. Oss wil onder meer inzetten op de aanpak van fietsenheling. Redenering: als gestolen fietsen niet verkocht kunnen worden, heeft stelen geen zin. Uden heeft geen verklaring voor het hoge aantal fietsendiefstallen, aldus een woordvoerster.

„Dit jaar zien we het aantal wel weer dalen.” Wat doet de gemeente? „Met de politie worden lokfietsen ingezet, delen boa’s flyers uit met preventietips en surveilleren ze op ‘hotspots’.” En de heg is gesnoeid bij het busstation.

Oss, Uden e.o.