Volledig scherm
Wethouder Gé Wagemakers (links) geeft de gemeenteraad tekst en uitleg over aanpassingen aan het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Elzenburg. © Paul Driessen

Verkiezingspraat over mestfabriek kaapt discussie over herstel fouten in plan Oss

OSS - De gemeente Oss herstelt een aantal fouten in het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Elzenburg. Dat is zoals verwacht de uitkomst van een pittige politieke discussie, die door de naderende verkiezingen vooral in het teken stond van de mogelijke komst van een mestfabriek op het industrieterrein aan de haven.

Oppositiepartijen SP, Beter Oss, PvdA en GroenLinks wilden de fouten in het plan nog een paar maanden laten zitten, als extra slot op de deur tegen de mogelijke komst van de mestfabriek. Want waarom niet wachten tot half mei? Dan wordt het bestemmingsplan opnieuw aangepast om de mestverwerkingsinstallatie van het bedrijventerrein te weren. 

D66 en coalitiepartijen VDG, CDA en VVD vonden het niet sjiek om de fouten in het bestemmingsplan daarvoor te misbruiken en stemden het voorstel tot uitstel weg. 

Dat was door eerdere discussies voor de raadsvergadering van donderdag al lang en breed duidelijk, maar met de gemeenteraadsverkiezingen op komst wilden met name de vier oppositiepartijen hun punt maken. Zij hoopten voor de Osse kiezer duidelijk te maken dat VDG, CDA en VVD de deur nog altijd op een kier laten voor de mestfabriek aan de haven. Burgemeester Wobine Buijs had er na de zoveelste sneer tussen partijen genoeg van en zette de rem op de discussie. ,,We drijven ongelooflijk weg van het punt dat op de agenda staat." 

Waterpistolen

VDG, CDA, VVD en ook D66 wilden de fouten met de geluidscontouren in het plan zo snel mogelijk corrigeren, omdat Heesen Yachts en VBI Beton anders hun bedrijf niet uit kunnen breiden. VVD-fractieleider Thijs van Kessel wees bovendien op het voorbereidingsbesluit dat de gemeenteraad in september nam om de mestfabriek te weren tot het nieuwe bestemmingsplan klaar is en er een stevig slot op de deur zit. ,,Ons grote geschut staat in stelling, wat u vervolgens zegt is: laten we er ook nog met waterpistolen achteraan rennen", zei Van Kessel in de richting van de vier oppositiepartijen. Hij kreeg daarmee de lachers op zijn hand. 

Pannenkoekenhuis

Wilfried Vink, baas van pannenkoekenhuis De Oude Maas in Macharen, probeerde de coalitiepartijen vergeefs op andere gedachten te brengen. Hij sprak de politiek toe aan het begin van de vergadering en legde uit waarom de mestfabriek volgens hem een bedreiging vormt voor zijn zaak. Hij breidt binnenkort zijn terras uit van 70 naar 160 zitplaatsen en is bang voor stank. ,,Wie beschermt mijn gezin en mijn bedrijf?" De exploitant kondigde een manifestatie aan bij zijn zaak op 14 maart die voor de Osse kiezer glashelder moet maken hoe de partijen denken. Ook hier zit de oppositie weer achter, in de hoop VDG, CDA en VVD te 'ontmaskeren'. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement