Volledig scherm
© Thinkstock

Verzet in Oss: ook stad praat nu over mestfabrieken

OSS - Zorgen over mestverwerking zijn niet langer exclusief voor het platteland. Als eerste Brabantse stad mengt Oss zich in de discussie, nu Europa's grootste varkensmestfabriek daar ineens in de haven wenst te komen.

Het plan van de boereninitiatiefgroep MACE is al jaren oud maar mikte tot voor kort op een plek in het buitengebied van Venhorst en Landhorst. Buiten die twee kleine plattelandsdorpen was er weinig burgerverzet tegen. Dat verandert nu MACE, gesteund door de provincie, zijn oog op de Osse haven heeft laten vallen. In een nabijgelegen woonwijk zijn 2000 protestpamfletten verspreid.
Stad
Dit betekent een nieuw element in het debat over mestfabrieken in Brabant. Tot dusver leefden er vooral zorgen bij mensen in relatief kleine dorpen als Moergestel, Venhorst en Nistelrode. Nu komt daar een stad bij. Volgens statenlid Hagar Roijackers (GroenLinks), gekend criticaster van mestfabrieken, maakt dit verschil: "De kracht van de stad en de democratie van de stad gaan in de discussie komen.” Voorzitter van MACE Frans Meulenmeesters ziet er minder nieuws in: "Overal waar wij willen komen, weten de groeperingen die tegen ons zijn de mensen te voeden met hun verhalen. Dat zie je nu dus in Oss gebeuren." In het Brabants Dagblad van 7 juni uitgebreid aandacht voor de discussie over een mestfabriek in Oss.

Voor het laatste nieuws over de mestfabriek: bd.nl/mestfabriek

Oss, Uden e.o.