VIDEO: Amateurarcheologen vinden middeleeuwse muizenval in Oss

OSS - Marnix van Meggelen komt er helemaal voor vanuit Brielle naar Oss. Naast sportpark de Rusheuvel in Oss graaft hij samen met een tiental andere belangstellenden naar sporen uit het Osse verleden. Onder begeleiding van een echte archeoloog wordt een verkleuring in de witte zandrug zorgvuldig gecoupeerd. ,,Ik wil later archeoloog worden. Vooral dit graafwerk vind ik leuk. Je weet nooit wat je ontdekt."

Archeologen van de Universiteit Leiden hebben de afgelopen weken een terrein aan de Macharenseweg blootgelegd.  Op het terrein  staat woningbouw gepland, maar omdat wijkdeel de Horzak eerder al en archeologische schatkamer bleek te zijn, moest er eerst een opgraving plaatsvinden. 

Stadsarcheoloog Richard Jansen meldt dat er weinig spectaculaire vondsten zijn gedaan. ,,Geen middeleeuwse boerderijen of Romeinse graven, zoals aan de andere kant van de Macharenseweg. De structuren in de grond wijzen erop dat dit tot het akkerland en de erven behoorde. Het geeft ons wel een completer beeld van wat hier was en hoe de mensen leefden."   Zo werden de contouren ontdekt van een cirkelvormige muizenval die waarschijnlijk is gemaakt om een graanopslag te beschermen tegen ongedierte. 

Terwijl een studente van de Universiteit Leiden data noteert, graven amateurs andere verkleuringen in het zand uit.
Volledig scherm
Terwijl een studente van de Universiteit Leiden data noteert, graven amateurs andere verkleuringen in het zand uit. © Peter van Erp