Volledig scherm
Joyce Deijnen ofwel Camilla Blue. © Peter van Huijkelom

Video | Lithoijense zangeres van Camilla Blue: 'Zanglijntjes in m'n hoofd als ik bij de kassa sta'

OSS - Onlangs was ze te bewonderen in het VPRO-programma Vrije Geluiden. Momenteel legt Joyce Deijnen uit Lithoijen, die aan de weg timmert met haar band Camilla Blue, de laatste hand aan het debuutalbum. Tussen haar negende en zeventiende kreeg Joyce Deijnen klassiek pianoles onder andere van Lithoijenaar Jack de Laat.

Ze was niet geïnteresseerd in de liedjes die toen op de radio klonken. ,,Maar ik stond wel vooraan het podium als in Lithoijen 'Woodstock Op Het Plein' werd georganiseerd. Ik was onder de indruk van de covers van Janis Joplin, gespeeld door The Woodstock Band. Dat wilde ik ook. Ik nam zanglessen. Op het Eindhovense Rockcity Institute lieten ze me kennismaken met Leonard Cohen en Nina Simone en die drie artiesten vormen de voedingsbodem voor Camilla Blue. Camilla is mijn derde naam en de toevoeging 'blue' heb ik gekozen omdat mijn liedjes niet zomaar vrolijke popsongs zijn, maar door de arrangementen een beeldend en emotioneel karakter krijgen."

Componeren
Die liedjes openbaren zich op de meest rare momenten: ,,Zanglijntjes in mijn hoofd als ik bij de kassa van de supermarkt sta af te rekenen of tijdens een feestje. Af en toe word ik 's nachts om vier uur wakker en dan moet ik mijn bed uit, kaarsjes aan, wijntje erbij en achter de piano. Ik pak mijn aantekenboekje met teksten en tekstflarden die ik op welk moment dan ook genoteerd heb. Soms is er eerst de melodie en soms eerst de tekst, da's per nummer verschillend. De liedjes op de cd zijn de opbrengst van de afgelopen drie jaar. Ik ben al heel druk met nummers voor de volgende cd. Ik merk dat dat nieuwe materiaal steeds volwassener aan het worden is. Zo'n liedje moet dan in één dag af zijn, althans het skelet, dus de structuur, akkoorden en tekst. De aankleding door arrangementen komt pas later."

Analoog
Het opnemen van de cd geschiedde in Utrecht bij Kytopia Studio onder leiding van de inmiddels bekende producer Mathijn den Duijf. Het vastleggen van de liedjes gebeurde analoog.

,,Dat wil zeggen live op tape, dus met alle elf muzikanten tegelijkertijd aan het werk. Vier takes waren meestal voldoende om de beste te kiezen. Je hoort de energie van de band en daar is het ons om te doen. Zwaar maar wel erg inspirerend." Online zijn twee nummers te beluisteren.

Camilla Blue staat volgens de talentvolle Lithoijense niet alleen voor muziek, ook andere kunstdisciplines worden ingezet. Naast het reguliere album komt er een special edition in de schappen waar die kunstdisciplines, variërend van schilderijen tot een duurzame kledinglijn, hun vorm hebben gevonden, een echt collector's item. ,,Maar muziek is en blijft het middelpunt", zegt Joyce Deijnen.

Full episode: http://www.vpro.nl/vrije-geluiden/media.VPWON_1265971.html The band Camilla Blue is recording their new album in musiclaboaotory Kytopia in Utrecht. Producer Mathijn den Duijf uses his analog recording system. In Utrecht there is a musiclaboratory called Kytopia. Colin Benders, a.k.a. Kyteman initiated this place for musicpioneers. Songs: Special Kind of Stupid, Gone by Tomorrow, Unique. Camilla Blue: Joyce Deijnen - piano/voice, songwriter, Daan van der Vorst - Drums, Coos van de Klundert - Guitar, Fred sparringa - Bass https://www.facebook.com/Camilla-Blue-854352814607184/ In Utrecht there is a musiclaboratory called Kytopia. Colin Benders, a.k.a. Kyteman initiated this place for musicpioneers More music: http://www.vpro.nl/vrije-geluiden Broadcast january 8th 2017. This video was recorded in Kytopia Utrecht for VPRO Vrije Geluiden. VPRO Vrije Geluiden is a music program made by the Dutch public broadcast organisation VPRO