Vier kinderen (4 tot 11 jaar) omgekomen bij ongeval op spoor in Oss, twee zwaargewonden nog in levensgevaar

update + VideoOSS - Bij een ongeval met een elektrische bakfiets op een spoorwegovergang bij Oss zijn donderdagochtend vier kinderen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar om het leven gekomen. Een vijfde kind en een volwassen begeleider zijn zwaargewond geraakt en liggen in het ziekenhuis. Zij zijn nog niet buiten levensgevaar. De politie bevestigt dat het gaat om in totaal drie betrokken gezinnen, van een gezin zijn drie kinderen betrokken bij het ongeval. 

Het ongeval gebeurde rond 08.22 uur op het spoor bij station Oss West, bij de Braakstraat. Het gaat om een elektrische bakfiets, een Stint, waarbij de bestuurder achterop staat. Eén begeleidster was met vijf kinderen onderweg van de kinderopvang naar basisschool de Korenaer aan de andere kant van het spoor. De bak met de kinderen zou bij de bewaakte overgang onder de gesloten spoorbomen door zijn geschoten, waarna hij werd geraakt door de trein van Den Bosch naar Oss. 

Uit ooggetuigenverslagen ontstaat het beeld dat de bestuurster van de elektrische bakfiets nog heeft geschreeuwd om hulp, voor zij en de kinderen werden aangereden. 

Veel hulpdiensten

Er waren veel hulpdiensten aanwezig op de plaats van het ongeval. Er werd grip 2 afgekondigd, zodat hulpdiensten beter kunnen samenwerken. Om 13.00 uur werd een persconferentie gehouden op het gemeentehuis in Oss, waarbij de gemeente en politie meer informatie gaven. 

Volledig scherm
© ANP

Basisscholen

De ouders van de kinderen zijn geïnformeerd en worden opgevangen. De kinderen zaten op kinderdagopvang Okido, aan de Obrechtstraat. Hevig ontdane familieleden en medewerkers van de slachtoffers en andere kinderen zijn daar opgevangen door de politie. Ook op basisschool De Korenaer, de school waar de kinderen naar onderweg waren, heerst grote verslagenheid. De directeur van de school zegt dat de ouders en leerlingen zijn overvallen door immens verdriet. 

Er waren veel hulpdiensten aanwezig om de ontdane ouders en docenten bij te staan. Zij zijn in de vroege middag bijgepraat in de aula van de school. 

Volledig scherm
© BD
Ouders en kinderen komen basisschool de Korenaer uit, nadat ze zijn bijgepraat in de aula.
Volledig scherm
Ouders en kinderen komen basisschool de Korenaer uit, nadat ze zijn bijgepraat in de aula. © Tom Vos

Ook op basisschool Hertogin Johanna was slachtofferhulp aanwezig. De begeleidster met de bakfiets had daar wat kinderen afgezet, voor ze richting de spoorwegovergang reed. De school ligt pal naast het spoor en mogelijk hebben kinderen binnen het ongeluk zien gebeuren. Daar zijn de rolluiken dichtgedaan, zodat de leerlingen niets meekregen van de verdere afhandeling ervan. 

Opvang

Ouders en andere familieleden van de slachtoffers konden terecht in wijkcentrum De Hille, aan de Looveltlaan. Daar is door de gemeente Oss een opvangcentrum ingericht voor alle mensen met vragen. Anderen kunnen vlakbij naar de sporthal Ussenstelt. Voor betrokkenen is slachtofferhulp ingeschakeld. 

Politie bij Okido aan de Obrechtstraat waar mensen bijeenkomen na het ongeluk bij station Oss West.
Volledig scherm
Politie bij Okido aan de Obrechtstraat waar mensen bijeenkomen na het ongeluk bij station Oss West. © BD / Peter van Huijkelom

Onderzoek

Twee traumahelikopters landden op de plaats van het ongeval, en medewerkers van meerdere ambulances ontfermden zich over de slachtoffers. De brandweer zette de omgeving af met schermen. 

Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend. De politie probeert dat onder andere te onderzoeken door met een politiehelikopter vanuit de lucht beelden te maken van de plaats van het ongeluk. De politie-onderzoekers bekijken onder andere de geluiden van getuigen die zeggen dat de elektrische bakfiets op hol was geslagen. 

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam naar Oss voor een eerste onderzoek, laat plaatsvervangend secretaris-directeur Wim van der Weegen weten. Aan de hand daarvan wordt gekeken of er een diepgaander onderzoek komt naar het ongeluk. 

Politiewoordvoerder Dion Luijten over het ongeluk:

Geen treinen

De NS reageert aangeslagen na het ongeluk. Er reden tot 16.45 uur geen treinen. De spoorvervoerder zette tot die tijd bussen in. 

De reizigers die in de betrokken trein zaten, zijn met een andere trein terug naar Den Bosch gebracht. Ook voor hen is waar nodig opvang geregeld. 

Ongeval op spoor bij Oss.
Volledig scherm
Ongeval op spoor bij Oss. © Charles Mallo
Drama op het spoor bij Oss.
Volledig scherm
Drama op het spoor bij Oss. © Charles Mallo
Drama op het spoor bij Oss.
Volledig scherm
Drama op het spoor bij Oss. © Charles Mallo
Drama op het spoor bij Oss.
Volledig scherm
Drama op het spoor bij Oss. © Charles Mallo
Drama op het spoor bij Oss.
Volledig scherm
Drama op het spoor bij Oss. © Charles Mallo