Volledig scherm
Lennart van Rossum. © Ruud Rogier

Vissen en vinken op en rond de ‘wittering’ en het gemaal bij ’t Wild en Gewande

’T WILD - De Hertogswetering begint bij Grave en stroomt meanderend naar Gewande. Met een serie verhalen besteedt het BD aandacht aan deze unieke waterloop. Deze week aflevering 1.

Hij is inmiddels 93 en de bijna-buurman van de Hertogswetering: Lennart van Rossum uit de buurtschap ’t Wild kent de ‘wittering’ als geen ander. In zijn jonge jaren werkte hij er op de aangrenzende landerijen om vlas te plukken. Later zou hij er met zijn Mien de Wildse Hut en een eigen boerenbedrijf runnen. En al die jaren viste en vinkte hij op de wetering en bij het even verderop gelegen gemaal bij Gewande.

Het echte hobbysportvissen ging hij pas beoefenen toen Lennart met pensioen ging. Omdat de Hertogswetering (‘de blauw wittering’) minder vis kende dan de Roode Wetering viste hij ook daar met zijn maten. Inmiddels is Lennart gestopt met vissen; de gang ernaar toe werd te lastig.

Lees deel 1 van de serie ‘Langs de wittering’ over Lennart van Rossum in het Brabants Dagblad, editie Oss, van donderdag 28 juli.

  1. 'Chantage' overschaduwt zegen voor centrumplan Oss, alleen SP stemt tegen

    'Chantage' overschaduwt zegen voor centrumplan Oss, alleen SP stemt tegen

    OSS - Na een 'heel bijzondere avond' staat het licht op groen voor centrumplan Wal Kwartier. Op de SP na ging donderdagavond heel de gemeenteraad achter het plan staan om de oude V&D en de aanpalende pandenrij te slopen om plaats te maken voor nieuwbouw met plek voor winkels, woningen, horeca en cultuur. Op verzoek van de oppositie gingen donderdag nog geen knopen door over geld. Dat gebeurt in december, als er meer bekend is over de financiën van het pand.

Oss, Uden e.o.