Volledig scherm
De besloten bijeenkomst in Oss. © Lieke Mulder/BD

Vluchtelingengezin in woning Krinkelhoek Oss na felle protesten in de buurt (video)

* UPDATE 19.52 uur * OSS - De gemeente Oss, BrabantWonen en de klankbordgroep in de wijk hebben besloten om in de Jonker van Ossstraat in Oss één gezin met een verblijfsvergunning te plaatsen in plaats van een groep statushouders.

Zo'n 60 omwonenden hoorden vrijdag, tijdens een besloten bijeenkomst in Oss, wat de gemeente doet nu er zoveel protest is tegen de komst van vier statushouders naar een huis in de wijk. De bijeenkomst begon om 19.00 uur, mensen luisterden rustig. Buiten was het stil, een groot contrast met de bijeenkomst afgelopen week. De bijeenkomst was na half uur nog steeds kalm. Burgemeester Buijs heeft de wijkbewoners rond 19.30 uur toegesproken.

Fel protest
In de wijk Krinkelhoek en later in de Schadewijk ontstond afgelopen weken onrust over kamergewijze verhuur van woningen aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De afgelopen dagen is er volgens de gemeente Oss intensief gesproken met de klankbordgroep van buurtbewoners. Daaruit rolt nu het besluit om een gezin te huisvesten in de woning op nummer 7.


Er heerst triomf onder de omwonenden. Buurtbewoner Patrick Seijkens: "We zijn blij dat er geluisterd wordt naar de bevolking." Burgemeester Wobine Buijs is niet bang voor precedentwerking: "Hier hebben we besloten dat we het de mensen niet door de strot gaan duwen. Niet hier, en ook niet in de Karel V-straat en in de Reigerstraat. Maar het kan heel goed dat er later elders in Oss wel vier mannen in een huis komen. We gaan dan tijdig met de buurtbewoners in gesprek en kijken dan steeds heel goed of de structuur van de buurt eraan toe is."

Huisvesten
Met dit besluit, zo laat de gemeente in een brief aan bewoners weten, is de kamergewijze verhuur van woningen in de gemeente Oss absoluut niet van de baan. 'Het blijft een manier om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten, zodat er voldoende woningen overblijven voor de reguliere verhuur', is te lezen in de brief.

Er komt volgens de gemeente Oss een nieuwe manier voor de toewijzing in de hele gemeente. 'tot die tijd zijn de woningen die waren aangewezen voor kamergewijze verhuur, bestemd voor gezinnen met een verblijfsvergunning of voor één persoon met verblijfsvergunning.'

Bekijk hieronder hoe bezoekers van de bijeenkomst rustig het pand verlieten en lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Volledig scherm
Omwonenden van de Jonker van Ossstraat protesteren tegen de komst van 4 mannelijke vluchtelingen in 1 huis. © Paul Driessen/BD
Volledig scherm
De woning aan de Jonkers van Ossstraat werd beklad en ruiten werden ingegooid. © Paul Driessen/BD
Volledig scherm
Keien door ruit vluchtelingenhuis Oss © Paul Driessen/BD
Volledig scherm
Buurtbewoners hebben flyers op bomen gehangen. © Paul Driessen
Volledig scherm
Keien door ruit vluchtelingenhuis Oss © Paul Driessen/BD
Volledig scherm
Eerdere protesten in Oss: de teksten op de stoep voor de woning aan de Jonkers van Ossstraat in de Osse wijk Krinkelhoek (archieffoto). © Peter van Erp/BD
Volledig scherm
De ruit van de woning moest het vrijdag opnieuw ontgelden. © Facebookgroep Krinkelhoek in actie tegen asielzoekers
De gemeente Oss, BrabantWonen en de Klankbordgroep hebben besloten om in de Jonker van Ossstraat in Oss één gezin met een verblijfsvergunning te plaatsen in plaats van groep statushouders. Bezoekers verlaten rustig de bijeenkomst.