Volledig scherm
Deze landkaart van het Land van Ravenstein plaatst Oss in een bescheiden positie ten opzichte van de stad Ravenstein. © Peter van Erp

Vrijstaat Land van Ravenstein op punt van uitroepen

RAVENSTEIN - Ruim twee eeuwen nadat het Land van Ravenstein ongevraagd bij het koninkrijk Nederland werd gevoegd staan de inwoners op het punt om hun onafhankelijkheid terug te claimen. 

De vrijstaat staat op het punt van uitroepen, zo stelde Wil Princen woensdagavond in gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein. De voorzitter van de dorpsraad vroeg steun van met name lokale ondernemers om invulling te geven aan deze eigen staat.

Theo van Duren presenteerde zich als chef van het nieuwe staatspersbureau. Hij betoogde dat de vrijstaat in feite in de afgelopen eeuw al is gevormd door een reeks annexaties door het voormalige vestingstadje. ,,In 1923 annexeerden we een aantal dorpjes in de buurt, in 1942 Herpen en in 1958 Keent. In 2003 pasten we een omgekeerde annexatie toe. Oss dacht toen Ravenstein over te nemen, maar in feite was het andersom." Gevolg is dat de vrijstaat Land van Ravestein precies het grondgebied van de huidige gemeente Oss beslaat.

Toerisme
Dat het trekken van meer toeristen het belangrijkste doel van de vrijstaat is, werd nauwelijks verhuld. Van Duren pleitte bijvoorbeeld voor een visumplicht voor elke bezoeker, maar dit visum kost niks en levert de recreant alleen maar voordeel op bij een consumptie in het stadje. Het platform toerisme in Ravenstein hoopt nog veel meer van dit soort ideeën en initiatieven te mogen verwelkomen.