Volledig scherm
Foto: Vlnr Ebert van Wanrooij, Trees Van Bon-Van Schayk, haar dochter Willemijn en Ton van Herpen. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Vrijwilligers vinden oude molensteen Vinkelse molen terug in Oss

VINKEL/OSS - Dolblij zijn de vrijwilligers achter de herbouw van de Vinkelse molen de Zwaan. Zij hebben de originele molensteen van de molen teruggevonden. Die ligt namelijk al sinds jaar en dag in een Osse achtertuin, die van de dochter van de molenaar om precies te zijn, Trees van Bon-Van Schayk (85). Woensdagmiddag zijn Ebert van Wanrooij en Ton van Herpen van de Stichting Vinkelse Molen de Zwaan de steen komen bezichtigen, zaterdag mogen ze hem meenemen. Dat is nog een flinke klus, want de steen is loodzwaar. Maar een kraantje doet wonderen.

Trees van Bon-Van Schaijk heeft de molensteen een halve eeuw geleden van haar vader en molenaar Willem van Schayk gekregen, als trouwcadeau. De markante korenmolen uit Vinkel is in 1964 gesloopt en verscheept naar de Verenigde Staten, de molensteen bleef echter al die jaren in Nederland, als aandenken.

Herbouwd

Op dit moment wordt de molen herbouwd, in de vorm van een replica. ,,We zijn zover dat we de molensteen nu kunnen gebruiken. We zijn bijna klaar met fase 2, en we leggen de laatste hand aan het houten achtkant. We hebben in totaal vijf bouwfases en verwachten dat de molen eind 2020, begin 2021 gereed zal zijn", vertellen Van Wanrooij en Van Herpen. Trees' oudste zus Nellie (91) legde in juni 2016 de eerste steen van de molen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement