De Liniepont op de Lek bij Culemborg blijft voorlopig noodgedwongen aan de wal.
Volledig scherm
De Liniepont op de Lek bij Culemborg blijft voorlopig noodgedwongen aan de wal.

Waalpontjes door droogte uit de vaart, maar over de Maas blijven ze varen

RAVENSTEIN - Fietsers die een rondje door het rivierengebied willen maken, zullen rekening moeten houden met gestremde pontjes door de aanhoudende droogte. Overvaren bij de Maas is nog geen probleem,  maar op de Waal en de Lek zijn al enkele pontjes uit de vaart genomen.

Doordat de Maas een 'gestuwde' rivier is, is het gemakkelijker ook bij langdurige droogteperioden de waterhoogte op peil en de rivier bevaarbaar te houden. Vandaar dat de pontjes van recreatieschap Uiterwaarde over de Maas geen hinder ondervinden van de droogte. Uiterwaarde beheert onder meer de pontjes bij de Lithse Ham, Demen-Batenburg en Ravenstein-Niftrik. 

Quote

Dit is zo on-Hol­lands weer, daar reken je niet op

Waterschap-directeur Alex Kwakernaak

Over de Waal wordt tussen Dodewaard en Druten echter al niet meer gevaren, de Liniepont bij Culemborg ligt eruit en later deze week moet ook het veer tussen Varik en Heerewaarden eraan geloven, denkt directeur Alex Kwakernaak van Uiterwaarde. ,,We hebben in het verleden juist extra pontons aangelegd zodat de veren in dieper water kunnen aanleggen en we altijd door kunnen varen. Dit is zo on-Hollands weer, daar reken je niet op."

Erg jammer, vindt Kwakernaak. ,,Het is mooi weer, mensen willen graag fietsen, en dan moeten we een aantal pontjes uit de vaart halen." 

Hoewel een weeromslag en regen voorspeld zijn, verwacht hij niet dat dit al snel leidt tot de opheffing van de stremming van de pontjes. ,,Er zal een behoorlijk golf water moeten vallen voordat het peil in de rivieren weer gaat stijgen. Ook de bodem in  de uiterwaarden is behoorlijk verdroogd, voordat dát allemaal weer een beetje verzadigd is....".   

Drempel

Hoewel dus met name Lek en Waal last hebben van de droogte, liggen de havens daar nog niet droog.  In de jachthaven van Culemborg aan de Lek ligt nog geen boot op 'apegapen', maar wordt het voor zeilboten met een kiel van 1,80 meter lastig om nog weg te komen. Havenmeester Hubert Verspui:  ,,Het is een kwestie van opletten, meedenken en anticiperen." De omstandigheden zijn extreem, weet hij. ,,Ik las ergens dat elke halve minuut er een olympisch zwembad uit het IJsselmeer verdampt. Zo warm is het."

In de jachthaven van TWV De Waal in Tiel hebben ze nog het meest last van de sluiting van de Prins Bernhardsluizen door Rijkswaterstaat. Havenmeester Peter Schobben: ,,Duitse gasten kunnen ons vanaf de Rijn niet meer bereiken. Daardoor missen we inkomsten."