Volledig scherm
De eerste attracties van de kermis 2018 strijken al neer. © BD / Peter van Huijkelom

Waar is dat feestje? Osse ondernemers sleutelen aan alternatieven voor kermisfeesten

OSS - De organisatoren van de afgeblazen kermisfeesten hebben geen tijd om bij de pakken neer te zitten. Ze sleutelen aan een programma op De Heuvel én bereiden een groot feest bij Het Lokaal voor. Ook elders in het centrum worden voorbereidingen getroffen voor een goed feestje tijdens de kermis. 

Partycrew en de ondernemers achter Eikenboomgaard Horeca sleutelen aan een programma bij H32 en La Colline, voor zowel binnen als buiten. Over de precieze invulling wordt in de loop van  dinsdagmiddag meer duidelijk. Bijna alle artiesten die op de affiches van de kermisfeesten staan, treden op bij Het Lokaal. Alleen Jody Bernal en Raymon Hermans komen niet naar Oss.

Even verderop aan de Eikenboomgaard is café De Keijzer deze kermis ook gewoon geopend. Kroegbaas Erwin Keijzers presenteerde een paar weken terug nog een plan voor een muziekfeest op straat. Als alternatief voor of juist als aanvulling op de kermisfeesten. Maar na de uitspraak van vrijdag, toen de rechter alle muziek op de Eikenboomgaard verbood, kan dat plan de ijskast in.

't Berghje

Met een klein beetje fantasie is het programma van ’t Berghje aan de Berghemseweg wél te zien als alternatief voor de buitenfeesten. Op zaterdag en zondag staat er een podium en grote overkapping voor de deur aan de Berghemseweg. De zondag is met een groot aantal lokale artiesten omgedoopt tot ‘We love 0412’. ,,We proberen al jaren om dit feestje van de grond te krijgen. Dit keer is de vergunning eindelijk verleend”, zegt uitbater Antoine van den Bergh. Hij realiseert zich dat het wel eens druk kan worden nu de reguliere kermisfeesten niet doorgaan. ,,Maar begrijp me niet verkeerd: ik had veel liever gehad dat die wél doorgingen. We hebben toch ieder onze eigen doelgroep. En dat feest op de Eikenboomgaard was echt een begrip.”

Van den Bergh bekijkt nog of hij tijdens de tweede helft van de kermis een rol kan spelen. Bijvoorbeeld op de Dolle Dinsdag. Die raakt door het schrappen van de kermisfeesten de thuisbasis kwijt. De opening vindt alsnog bij Het Lokaal plaats, daarna verspreidt het evenement zich waarschijnlijk over de rest van de stad. Bijvoorbeeld de Peperstraat, waar ook een bescheiden podium en bars op straat staan.