Volledig scherm
© Thinkstock

Wat nemen Ossenaren mee als ze op de vlucht moeten slaan?

OSS - Het loopt nog niet storm. Toch hoopt en verwacht het Stadsarchief in Oss dinsdag de tentoonstelling 'Wat neem je mee als je op de vlucht slaat' te kunnen openen. Het archief vraagt inwoners wat ze mee zouden nemen als ze zelf vluchteling zouden zijn.

Martine Eerelman van het Stadsarchief doet er zelf ook aan mee. „Ik zou fotoboeken meenemen. De twee boekjes die ik altijd dichtbij in de boekenkast heb liggen van de eerste kinderjaren van onze dochters. En ik zou enkele oudere fotoboeken meenemen. Mijn ouders fotografeerden altijd veel en ze drukten zelf die foto’s af, zwart-wit, in de doka op zolder. Dus heel persoonlijk bezit.”

Bonnenkaarten
Het stadsarchief heeft tot dusverre wel al verschillende e-mailtjes binnengekregen van mensen die aan de expositie mee willen doen. Jan Ulijn, stadsgids (79): „Wat ik mee zou nemen op de vlucht? Je denkt eerst aan je eigen onderhoud. In de Tweede Wereldoorlog namen we bonnenkaarten mee als we weg moesten uit huis, zodat we toch aan eten konden komen. Mijn moeder was na de oorlog nog jarenlang voorbereid om te vluchten. Ze zette het voedsel in de kelder zo neer dat ze het meteen mee kon nemen.”

Oss, Uden e.o.