Archeologen leggen bij de straat Almstein de contouren van een woning uit de Romeinse tijd bloot.
Volledig scherm
Archeologen leggen bij de straat Almstein de contouren van een woning uit de Romeinse tijd bloot. © Peter van Erp

'We staan hier in een Romeins huis': Grootschalig archeologisch onderzoek in Oss

OSS - De argeloze passant denkt waarschijnlijk dat bouwbedrijf Van Wanrooij uit Geffen begonnen is met het grondwerk voor het bouwproject Mettegeupel Oost. Aan weerskanten van de hoogspanningsmasten die Oss-Noord doorsnijden komen in totaal 84 nieuwe huizen. Maar de graafmachine en de mensen tussen de zandhopen houden zich niet bezig met de toekomstige bebouwing. Zij brengen juist in kaart wat hier in het verleden was. 

,,We staan hier midden in een huis uit de Romeinse tijd", stelt Michael Bot  van ADC Archeologie. In het witte zand tekent zich rechthoek van zwarte vlekken af. Die vlekken waren de boomstammen of palen die het dak van het huis uit de eerste eeuwen van onze jaartelling droegen. Dat de contouren uit die tijd stammen leidt Bot onder andere af uit scherven aardewerk die opdoken bij het uitgraven van enkele vlekken. 

Dat deze vondst hier gedaan wordt, is geen verrassing. Het betreffende terrein ligt tussen de Horzak en Almstein. Op beide locaties zijn in het verleden al sporen van bewoning gevonden daterend van de bronstijd tot de late middeleeuwen.  ADC krijgt tot december de tijd om verder veldonderzoek te doen. Daarna komen de bouwvakkers om nieuwe sporen van bewoning te maken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement