Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA Lex van Lieshout

Wéér zegt een arts Q-koorts te genezen: 'Levensgevaarlijk'

DEN BOSCH/NIJMEGEN - De Q-koortspatiënten die in zee gaan met Leendert Kunst, een alternatief arts die beweert hen te genezen door bloed af te nemen en weer in te spuiten, zijn 'levensgevaarlijk' bezig. 

Dat stelt internist Chantal Bleeker, hoofd van het Q-koorts expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen.

Kunst behandelt zeker vijf patiënten met zijn 'autovaccintherapie' - zo'n tien anderen die aan het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) lijden hebben concrete interesse. De arts neemt bloed bij de patiënten af, houdt dat een aantal weken apart, om het vervolgens weer in te brengen. Dat laatste gebeurt soms ook door de patiënt zelf.

'Enorm risicovol'

Volledig scherm
Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij noemt ook Leendert Kunst een kwakzalver. Foto Vivian Oei © gratis mits naamsvermelding

Bleeker raadt mensen af om zich door Kunst te laten behandelen. Ze vindt zijn theorieën 'heel vergezocht' en zijn manier van werken 'enorm risicovol'. ,,Je hebt te maken met bloed dat onder niet te controleren condities wordt opgeslagen. Denk aan het risico op verwisseling van bloedmonsters. Of het gevaar van bloedvergiftiging."

Afgelopen zomer beweerde ook René Broekhuyse - die uit het artsenregister werd geschrapt vanwege de rol die hij speelde toen Sylvia Millecam overleed aan borstkanker - Q-koorts te kunnen genezen. Hij werd meteen weggezet als kwakzalver. Dat is Kunst niet, stelt de arts zelf. ,,Ik ben wetenschappelijk opgeleid, probeer ook zo te werk te gaan."

Cees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij noemt Kunst wel onomwonden een kwakzalver. ,,Dat is al jaren bekend."

'Ik heb groen licht'

Peter van Sambeek uit Herpen is een van de patiënten die bij Kunst onder behandeling staat. Hij hoort de kritiek vrij onbewogen aan. ,,Iemand die veel van Q-koorts weet, ik zeg niet wie, heeft mij groen licht gegeven om met Kunst in zee te gaan." 

Ook noemt Van Sambeek een Q-koortspatiënte die haar verhaal doet op de website van Kunst: zij zegt na de bloedtherapie met sprongen vooruit te zijn gegaan.

In Nederland zijn naar schatting 1200 tot 2400 patiënten met QVS, dat volgens de reguliere wetenschap (nog) niet te genezen is. Bert Brunninkhuis, voorzitter van patiëntenvereniging Q-uestion, zit met het verhaal in zijn maag. ,,Ik ben geen medicus. Dus ik kan mensen dit niet aan- of afraden."

Annemieke de Groot, directeur van stichting Q-support, snapt de frustratie van de QVS-patiënten. ,,Hun situatie is soms echt schrijnend. Maar het gevaar is dat ze zich het hoofd op hol laten brengen, en dat dreigt hier te gebeuren."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement