Volledig scherm
© N Jongsma

WEERZIEN: De onderbouw in een lokaal

RAVENSTEIN - Over de geschiedenis van Ravenstein is al veel bekend. Op de website van heemkundekring Land van Ravenstein wordt de ontstaansgeschiedenis helder en beknopt weergegeven. De vestingstad Ravenstein dateert van 1355. Ene Walraven van Valkenburg had een kasteel in Herpen en besloot in dat jaar tol op de Maas te heffen voor extra inkomsten. 

In 1360 verplaatste hij zijn kasteel naar een gebied aan de Maas dat destijds Langel (= langgerekt bos) werd genoemd. Op deze plek ontstond door aanslibbing en afzetting van zand en klei een oeverwal, waar zich de eerste boeren en vissers vestigden. En zo groeide er al snel een nederzetting rondom het kasteel, die de naam Ravenstein kreeg, vanwege het 'stein' (Kasteel) van Walraven. Hierna kreeg Ravenstein stadsrechten en begon de groei. De Langel was dus nu in 2-en gesplitst en om de daar gevestigde nederzettingen/dorpen uit elkaar te houden sprak men van Overlangel en Nederlangel. Het latere Neerlangel.

Onderwijs
Over het onderwijs in Ravenstein in de 19e eeuw is een en ander bekend, maar eigenlijk niet zo veel over het onderwijs in de 20e eeuw. Hoe zat de kloosterlingen die onderwijs gaven? De fraters en de nonnen?

Zeker is dat in 1948 de St. Jozefsschool een Rooms Katholieke school was. Maar de meester is waarschijnlijk geen frater. In die tijd droeg een frater altijd een habijt.
Er werd gedacht dat de onderwijzer hier op de meneer Castenmiller (Michael Desiré) zou kunnen zijn. Maar hij is geboren in 1887, in 1948 is hij 61 jaar. Deze onderwijzer lijkt jonger. Misschien Ties Jansen?

Gemengde klassen
Dhr. Walter Hoefnagel herkende zijn oudere broers Teun en Piet Hein, destijds acht en zeven jaar. Zij zitten op de tweede rij, rechts 3e en 4e plek. Staand achterste rij 3e van links zou Nol Meulemans kunnen zijn. Walter was er nog niet bij het maken van deze foto maar heeft nog wel op de St. Jozefschool gezeten. In de tijd van Teun en Piet Hein waren het gemengde klassen, de laagste klassen samen en de hogere klassen samen in een lokaal. 

De school is in 1957 verplaatst van de Kolonel Wilsstraat naar een andere plaats in Ravenstein. De architect was Jan Elemans, wiens vader sinds 1924 een architectenbureau had in Ravenstein.

Op de foto: 

Zittend op de grond, van links naar rechts: 
1. ? ,  2. ? , 3. Harrie van Aar, 4. Jan van Darel, 5. Theo Brukx, 6. ?

Zittend op de bank, van links naar rechts: 
1. ? , 2. Piet Schuyling, 3. Bert Martens, 4. Piet van Uden, 5. Gerrit de Kleijn, 6. Sies Bruggers, 7. Harm Bruggers, 8. Piet Hein Hoefnagel, 9. Teun Hoefnagel, 10. Henk Langenhuyzen, 11. ?

Eerste rij staand, van links naar rechts: 
1. Sjaak van Uden, 2. ?, 3. ?, 4. Antoon Langenhuyzen, 5. Onderwijzer 'Tieske' Jansen, 6. Jan Megens, 7. ? , 8. Henk Schamp, 9. ? , 10. Jo de Kleijn.

Bovenste rij, van links naar rechts: 
1. ?, 2. Ignaat van der Wolk, 3. Hans van Pinksteren, 4. Antoon van der Wolk, 5. Theo van Lier, 6. Karel Roelofs, 7. ?

Volledig scherm
Een sportdag in Zeeland, dat staat boven deze foto. Maar geen sportkleren, wel veel regen. Zo te zien deert het de kinderen niet want ze kijken allemaal vrolijk. Wie zijn deze kinderen en paar volwassenen? En waar staan ze te schuilen voor de regen? Is het een sportdag?
Foto: Heemkundekring Zeeland. © N Jongsma