Volledig scherm
Feest op het Kerkplein in Haren. © Stichting erfgoedlokaal 'Haren ons dorp'

WEERZIEN: De vlag hangt uit!

HAREN - De vlag hangt uit en dus is er feest! Vlaggen en feesten horen zo’n beetje bij elkaar. Behalve natuurlijk als de vlag halfstok hangt, dan is het een herdenking, teken van rouw. Maar hier op de foto is het feest in Haren.

In Nederland zijn er geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. ,,U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen”. Zo staat het geschreven op de site van de Rijksoverheid.

Examen
De kinderen op de foto zien er niet oud genoeg uit om examenkandidaten te zijn, het lijkt ook geen bruiloft dus wellicht is het een feestdag, misschien Koninginnedag? Koninginnedag is altijd al een feest geweest waar kinderen spelletjes zoals zaklopen deden en oude ambachten van stal gehaald werden.

Ria van de Berg- van de Coolwijk, een oud inwoonster van Haren, herkende een aantal kinderen op de foto. Het meisje met de blauwe rok en blauw vest herkende ze als een meisje van Van Erp, daarnaast Annie van Breda, Helmie Van de Camp, en daarnaast Tonnie van Breda. De jongens in de zak, rechts zijn een van Van Arts en Cor Claassen.

De jongens die druk in de weer zijn bij de bolderkar beelden een scharensliep uit. Scharensliep, een mooi woord voor een persoon die langs de deuren gaat/ging om de messen en scharen te slijpen. Bijna geheel overbodig geraakt omdat men tegenwoordig met groot gemak messen en scharen vervangt door nieuwe.

U.T-Delfia
De juten zakken waar de jongens Arts en Coolen in staan zijn van UTD, U.T Delfia mengvoeders. Nazoeken op internet naar het bedrijf U.T-Delfia leverde op dat dit bedrijf onder deze naam in 1963 is gestart na een fusie van de mengvoederbedrijven van Ulbe Twijnstra , vandaar de letters U.T. en Delfia uit Delft. Dus de foto is na 1963 gemaakt. De plaats is waarschijnlijk de speelplaats van de oude lagere school. De school zat al sinds 1956-1957 in een nieuw gebouw maar de speelplaats naast de kerk was nog steeds in gebruik.

Waar komt de naam Haren eigenlijk vandaan? Haren bevat in zijn naam de toponiem (=plaatsnaam) ‘haar’. Dit betekent ‘hoge landrug’. Haren ligt inderdaad hoger op een ‘zandopduiking in het Maasdal’ . ‘Opduiken’ in de dikke Van Dale betekent: ‘boven water komen’. Dus Haren ligt op zand wat op natuurlijk wijze boven water kwam in het Maasdal. Uiteraard is dit door vroegere bewoners verder opgehoogd om geen natte voeten te krijgen.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.