Volledig scherm
© Heemkundewerkgroep Valderack, Geffen

WEERZIEN: Geen nette heren in Geffen maar Vught

GEFFEN/VUGHT - Nette heren in Geffen stond boven deze foto vorige week. Dat klopt niet, het zijn nette heren in Vught. Deze veertien jonge mannen zijn leden van de RK Jonge Boerenstand, kring ’s-Hertogenbosch, en kwamen onder andere uit Geffen, Berlicum en Vinkel.

De twee heren in zwarte pij zijn paters Jezuïeten uit het klooster in Vught. De foto is de afsluiting van een retraite in retraitehuis Loyola. De jonge mannen zijn rond de 23-24 jaar oud en dit retraite was een retraite als voorbereiding op het huwelijk.

Wat is retraite? Volgens internet: een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Tot diep in de jaren zestig zijn veel jonge mannen op retraite gegaan, zowel voor huwelijksvoorbereiding en of voordat men de dienstplicht ging vervullen.

In Vught stond het retraitehuis Loyola, een begrip in Katholiek Brabant. Opgericht in 1913, door de Jezuïeten en het pand is gesloopt in 1979. In 1966 kwam een eind aan de retraites in dit retraitehuis. Er was plaats voor 68 retraitanten. Als je foto’s ziet die aan het einde van elk retraite gemaakt werden dan zat het ook meestal goed vol.

Voorlichting voor echtgenoten
Dit is dus maar een betrekkelijk klein groepje. De mannen staan op het punt in het huwelijksbootje te stappen en krijgen tips en voorlichting over wat er van een echtgenoot verwacht werd, zo schrijft Ine van Zantvoort namens haar vader Rien van Zantvoort (hier zittend rechts op de foto). Of zoals en van de andere deelnemers vertelde: ,,Wat je allemaal wel en niet mocht in het huwelijk”. Het duurde meestal drie dagen.

Leo van den Broek uit Berlicum, hier staand op de achterste rij derde van rechts, wist te vertellen dat iedereen een eigen kamertje had en dat er gezamenlijk gegeten werd. Ook hij vertelde dat het vooral ging over wat je moest doen en niet moest doen.

Dhr. Van Steenbergen uit Vinkel herkende naast Leo ook vier anderen: Middelste rij, staand links: Frans Vos uit Vinkel, 5de van links Frans van Galen uit Berlicum, en op de achterste rij, 2de van rechts, Hans Loeffen, ook uit Berlicum.

Goudenringcursus
Retraitehuis Loyola is vernoemd naar een van de grondleggers van de orde van Jezuïeten, Ignatius van Loyola. Hr. Van Steenbergen was wat jonger dan deze mannen. Hij is niet meer op retraite geweest, hij ging naar de, in de volksmond geheten ‘goudenringcursus’ In Nijmegen. Deze cursus werd gegeven door een diaken van de kerk en waren gemengd. De meisjes en jongens samen op cursus ter voorbereiding van het huwelijk: ze hadden heel veel schik op zo’n avond.

Op de foto:
Zittend rechts: Rien van Zandvoort, Geffen
Middelste rij staand: 1de links Frans Vos, Vinkel, 5de links Frans van Galen, Berlicum
Achterste rij: 2de van links: Leo van den Broek, Berlicum, 3de van links Hans Loefen, Berlicum.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.