Volledig scherm
Een gouden bruiloft in Berghem. © Heemkundevereniging Berchs-Heem

WEERZIEN: In stijl naar de kerk

BERGHEM - Hoe zat het ook alweer? 6 ¼ jaar getrouwd is een blikken bruiloft, 12,5 jaar is een koperen bruiloft, 25 jaar een zilveren bruiloft, 50 jaar is een gouden bruiloft en zestig jaar getrouwd wordt de diamanten bruiloft genoemd. Het echtpaar Philipse uit Berghem was rond 1959-1960 50 jaar getrouwd. Een reden voor een bescheiden feest, kerkdienst en familiefoto’s om dit gouden jubileum te vieren.

In het boek Hoe hoort het eigenlijk van Amy Groskamp-ten Have staat als advies dat men ‘indien men er een echt feest van wil maken ook een receptie kan houden op den Zaterdag of Zondag voor de eigenlijken trouwdag en op dezen dag zelf een diner of feest kan geven’.

Het echtpaar Philipse runde een manufacturenwinkel in Berghem in de Julianastraat. Ze kregen twee kinderen, Maria en Wim. Maria trouwde met iemand van Brands en zij kreeg vier kinderen, waaronder Frans. De echtgenoot van de inmiddels overleden Frans belde ons dat zij een familiefoto van deze bruiloft in huis heeft hangen. Dus een foto van de opa en oma van haar man. Zelf mocht ze niet op de foto, want ze had nog maar verkering met Frans. En een verkering op de foto kon natuurlijk niet: het kon immers nog uitgaan. Ook op de foto bij haar in huis draagt mevrouw Philipse het bontje op haar jurk, vertelde mevrouw Brands.

Auto
Bij een 50-jarig huwelijk hoorde in Brabant uiteraard een dankmis in de kerk. In stijl werd het bruidspaar naar de kerk gereden en bruidsmeisjes liepen voorop in de stoet. Van de bruidsmeisjes is niemand herkend, waarschijnlijk had het schoolhoofd op school een en ander geregeld. Maar de auto die achter het bruidspaar staat leverde meer reacties op. Een achterkleinzoon dacht dat het een oude Mustang was.

Volgens Gerard van Sonsbeek was het een Opel Kapitän, in de volksmond genaamd ‘Opel Kaptein’ . Bouwjaar 1958-1959. Een hele populaire Duitse auto met bijzondere extra’s in die tijd. Topsnelheid 150 km per uur en van 0 naar 100 in 16 seconden. Mevrouw Brands wist wel dat dit een huur- of leenauto moet zijn geweest, want zelf hadden de Philipsen toen geen auto. Wie was dan die trotse eigenaar in Berghem van deze mooie auto?

De man op de achtergrond rechts met pet en snor is Martinus van Hintum, geboren in1880 en gestorven in 1966. Kleinzoon Lambert van Hintum herkende hem direct. Maar wist eigenlijk niet zoveel te vertellen over opa, je kwam er ook niet zo vaak. Oppasopa’s en oma’s kenden men toen nog niet.

Kijk op bd.nl/weerzien voor andere afleveringen van Weerzien.

Oss, Uden e.o.