Volledig scherm
© N Jongsma

WEERZIEN: Rakkers kakkers!?

ZEELAND - Je bent 11-12 jaar, je zit in de brugklas en ze noemen je 'senior'. Senioren is over het algemeen de benaming van de wat oudere medemens, nietwaar?

Echter, ben je nu lid van Jong Nederland en ouder dan een jaar of 12 dan hoor je bij de senioren. De jongste leden heten minioren, groep 1-2, vervolgens word je een maxioor, groep 3-4-5 en zit je in groep 6-7-8 dan heet je junior. De jeugd van 16 plus heet 16 plussers.

Dit is zo'n beetje de huidige opbouw in de organisatie Jong Nederland, een vrijwillige jeugdvereniging voor jongens en meisjes van 4 t/m 18 jaar. De oprichtingsdatum is 6 december 1944. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren alle jeugdverenigingen verboden, zo vertelde een medewerker van JN. Na de bevrijding begon het verenigingsleven weer opnieuw en omdat het Zuiden als eerste bevrijd was, begon daar de eerste JN afdeling. Ze waren door heel Nederland actief, maar nu zijn de meeste afdelingen in het Zuiden van Nederland te vinden.

In maart 1958 werd de groep 'de Rakkers' van Jong Nederland in Zeeland opgericht. De groep werd geleid door vrouwelijke leidsters waarvan de 'Akka', de hoofdleidster was. (Bij de Welpen heette zij Akela). Piet Huvenaars, op de foto op de onderste rij, schrijft hierover: ,,mijn tijd was die van Annie de Groot. We hadden onze thuisbasis in het Bondsgebouw naast de kerk. Daarin was een toneelzaal met podium. Onder dat podium hadden we onze bijeenkomsten, een keer per week, volgens mij op zaterdagmiddag. Het was een heel donkere kelder, maar gelukkig speelden we altijd in de zaal van het Bondsgebouw of in de bossen tussen Uden en Zeeland."

Tegenwoordig concullega (samenvoeging van concurrent en collega) maar vroeger rivaal was Scouting Nederland. Piet herinnert zich nog dat zij altijd ruzie hadden met De Welpen, Scouting. Zij noemden ons altijd "kakkers" en wij scholden terug met "schelpen".

De foto is waarschijnlijk uit de periode 1964-1966. Kapelaan Christ Ruijs was in die tijd kapelaan in Zeeland. Het lijkt er op dat de vereniging net is voorzien van nieuwe uniformen, want de overhemden glanzen nog.

Hij vertelt verder: Rond een jaar of 12 werden de jongens te oud voor de Rakkers en maakten ze de overstap naar de Junioren. Die club werd geleid door mannelijke leiders. Dat waren o.a. Huub Verstegen, Jan van Tiel en Tien van Dongen. Je kon daar bij blijven tot een jaar of 15. Daarna was er geen vervolg.

Rond 1970 kregen de junioren te maken met een tekort aan leiders. In mijn beleving waren ze met zijn drieën en daarvan vielen er twee af. Toen zijn de junioren gefuseerd met Scouting Zeeland. Wanneer de rakkers zijn opgeheven is niet precies bekend, maar waarschijnlijk in diezelfde periode. Dus begin jaren zeventig van de vorige eeuw.

Op de foto staan V.l.n.r.:
Boven: hoofdleidster (Akka) Annie de Groot, kapelaan Christ Ruijs, Gonnie van Dongen.
Gerrit van den Elzen, Nico? Verstegen, Jan van der Aa, Henk van den Berg, Mai van de Vorle, Aad van den Berg, van den Elzen, Henk van Lith, ?.
Midden: Jan Herpers, Jan van den Elzen, Jaap van der Burgt, Kees Verhoeven, Jan van Schijndel en ?
Zittend voorste rij: Peter Cissen, ?, Piet Huvenaars, Leo Cissen, Jos van Lith, Peter Herckenrath , Arnold of Nölleke Pluk, Jan Bongers.