Volledig scherm
Een van de vele rechtgetrokken stukken van de wetering tussen Oss en Teeffelen. © Mari van Rossem

Wilde staking in 1932 om verlaagde lonen bij uitdiepen en rechttrekken Hertogswetering

OSS – Van de ene op de andere dag kregen de werkloze tewerkgestelden van hun meerderen te horen dat het graaftarief voor het uitdiepen en rechttrekken van de Hertogswetering verlaagd werd van 45 naar 37 cent per strekkende meter komklei, waarbij ze anderhalve meter diep moesten graven. We schrijven crisisjaar 1932: een wilde staking volgde en De Stad Oss, voorloper van het Brabants Dagblad, deed uitgebreid verslag.

,,Zo ging dat in die jaren. Loonaanpassingen en dan met name verlagingen geschiedden vaak eenzijdig, zonder opgaaf van reden”, verhaalt historicus Henk Buijks uit Heesch. Hij onderzocht de kwestie en schreef er uitgebreid over in een boekwerk dat hij aan het einde van het vorige millennium voor het waterschap schreef. Uiteindelijk zouden de 300 stakers na twee dagen het werk hervatten, in de hoop dat het tarief toch niet verlaagd zou worden.

Lees zaterdag 27 augustus een artikel over de wilde staking van 1932 in de serie ‘Langs de wittering’ in het Brabants Dagblad, editie Oss.

Oss, Uden e.o.