Volledig scherm
Nieuw bedrijf Willy Selten © BD

Willy Selten heeft een vleesbedrijf in België

OSS/MOL - De hoofdverdachte in het grootscheepse paardenvleesschandaal, Willy Selten, is met zijn zoon een vleesverwerkend bedrijf gestart in Mol in België. Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad.

De Belgische en Nederlandse warenautoriteiten hebben elkaar hier niet van op de hoogte gesteld. Het is voor Europarlementariër Esther de Lange (CDA) reden om in Brussel opnieuw te hameren op scherpere controle.

50 miljoen kilo
Het strafproces tegen de Osse vleesverwerker begint op 24 maart. Het paardenvleesschandaal kwam in 2013 aan het licht. Nog nooit werd er zo hoog ingezet op voedselveiligheid; vijftig miljoen kilo vlees afkomstig van het Osse bedrijf moest in heel Europa uit de markt worden gehaald. Selten zou paardenvlees in rundvlees hebben verwerkt, en het als puur rundvlees hebben verkocht. Bovendien bleek in een paardenkarkas dat naar Selten was gegaan het medicijn fenylbutazon te zitten.

Niet op de hoogte
Twee jaar lang zette de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alles op alles om Selten voor de rechter te krijgen. Toch is de warenautoriteit er niet van op de hoogte dat de vleeshandelaar zijn handel heeft voortgezet. De Lange pleit voor een internationaal register voor veroordeelde én verdachte fraudeurs in de voedselindustrie. „Ook als iemand verdacht is van fraude zouden de alarmbellen moeten rinkelen. Alle grote fraudeschandalen gaan over grenzen heen, maar de controlerende diensten niet.”

Een verhaal vanuit onder meer het Belgische Mol in het Brabants Dagblad van donderdag 29 januari. Bekijk ook het dossier over Willy Selten.

Volledig scherm
© BD

Oss, Uden e.o.