Volledig scherm
Het parcours in Keent ging door maisvelden en natuurgebied van Brabants Landschap. © Bert van der Linden

Winnaar wielerronde Keent wegens geschoren benen gediskwalificeerd

KEENT - Een platte kar als spreekgestoelte en strobalen als ereschavot; dat tekent precies de stijl en sfeer van de derde Keentse Wielerronde voor retrofietsen die zondag werd verreden. 

Een parcours van ruim 2,5 kilometer langs akkers en natuurgebied moest door de 40 renners 20 keer worden gerond. De initiatiefnemers zijn Amsterdammer Coert Buiting en Willem van Wanrooij uit Ravenstein.

Ideale ronde 

,,Wij leerden elkaar kennen tijdens wedstrijden op retrofietsen in België en vonden dat zoiets ook in ons land zou moeten kunnen,” vertelt Buiting. ,,Willem kende Keent al. Hier zijn slechts twee toegangswegen die afgezet moeten worden en er al ligt een mooie ronde klaar. Ideaal vonden wij. Vervolgens hebben we gewoon bij inwoners van Keent aan de bel getrokken met het verzoek of zij mee wilden werken aan de organisatie van zo’n evenement. Camiel en Charlotte Bremer waren meteen enthousiast en in 2013 werd de eerste en in 2015 de tweede editie verreden.”

Volledig scherm
Rens en Lars van Gisteren op hun stoere schoolfiets op weg naar de overwinning. © Bert van der Linden

Gestart werd met een wedstrijd voor 32 kinderen. Zij hoefden maar één rondje te rijden en dat werd een even aandoenlijk als spannende gebeurtenis. De tweelingbroers Rens (1e) en Lars (2e) van Gisteren hadden hun stoere schoolfiets al lang en breed geparkeerd toen de meesten nog maar op de helft of driekwart van het parcours zaten. De 6-jarige Sjef van de Akker was de pechvogel van de dag. Hij botste bij de start op een strobaal en moest helaas opgeven. 

Bij de grote wedstrijd ging het er daarentegen heel serieus aan toe. Al zou je het aan Mado Roelofs uit Berghem niet zeggen. Als lid van de ‘B en F’ ofwel Bier en Frietploeg viel hij al na een paar ronden uit wegens materiaalpech. Ondanks de klassieke wieleroutfit van de wijlen wielerploeg De Komeet waarin hij eens schitterde. 

Twee dames 

Na ruim 50 kilometer zwoegen ging bij de dames Janneke van Vught als eerste en Charlotte Bremer als 2e over de meet. Meer vrouwen deden er ook niet mee. Bij de mannen won Leo Honig, Ton Meulendijks werd tweede en Robert Adriaanse derde. De winnaar van de vorige editie, Henri Arts uit Oijen die ook nu weer als eerste over de streep ging, werd gediskwalificeerd. Tegen de regels in reed hij met geschoren benen. En retro of niet, regels zijn regels.  

Volledig scherm
Retrofietsen hebben geen versnelling op het stuur en heel dunne banden. © Bert van der Linden
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”