Volledig scherm
© DG

Wob-duo Oss geeft tekst en uitleg in de rechtbank

OSS/DEN BOSCH - Martine Sellenraad en Ton Gobits legden dinsdagmiddag in de rechtbank uit waarom de gemeente Oss honderden van hun informatievragen 'onterecht' afwees. Het inmiddels beruchte duo diende in Oss sinds juni 1200 officiële verzoeken in op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De gemeente gaf in veel gevallen geen antwoord omdat ze vond dat onderneemster Sellenraad en bedrijfsadviseur Ton Gobits misbruik maakten van de Wob. Over de eerste series afgewezen verzoeken werd dinsdag in Den Bosch gepraat. De bestuursrechter doet over 6 weken uitspraak over in totaal 6 beroepszaken. Rond die tijd staan al weer nieuwe rechtszaken gepland over volgende series Wob-vragen.

Vriendjespolitiek en corruptie
Het duo, dat nauwe samenwerking ontkent, gaf tekst en uitleg over zijn beweegredenen. Door ervaringen uit het verleden hebben ze het idee dat in Oss vriendjespolitiek en corruptie ruimte krijgen. Sellenraad en Gobits zeggen onafhankelijk van elkaar dat ze aan waarheidsvinding doen en willen weten hoe het in Oss zit.

De gemeente, bijgestaan door het kantoor van de landsadvocaat, probeerde die intenties in twijfel te trekken. Want waarom werkte het duo niet altijd mee aan verzoeken van de gemeente, als het hen echt om informatie te doen was?

Vervolgstappen
De rechter, die liet zien dat ze goed op de hoogte was van het 3 ordners dikke dossier, hoorde beide kampen aan en waagt zich over 6 weken aan een oordeel. Het werd dinsdag wel al duidelijk dat de kous daarmee niet af is. In de rechtbank werd al gesproken over de mogelijke reactie ná de uitspraak, over vervolgstappen naar de hoogste bestuursrechter.

Oss, Uden e.o.