Volledig scherm
Henk Kersten met zijn kinderen Diablo en Tiara bij hun woonwagen te Oss. © Van Assendelft

Woonwagenbewoner sleept gemeente Oss voor rechter om standplaats

DEN BOSCH/OSS - Henk Kersten heeft de woonwagen van zijn moeder geërfd, maar de standplaats waarop de wagen staat mag hij niet huren van de gemeente Oss. Die hanteert net als andere gemeenten een uitsterfbeleid; er worden geen nieuwe huurovereenkomsten afgesloten voor woonwagens en standplaatsen. Kersten legt er zich niet bij neer en sleepte de gemeente maandag voor de rechter.

De uitkomsten van dit proces zijn mogelijk van groot belang voor alle woonwagenbewoners die geconfronteerd worden met een uitsterfbeleid.

De rechter toonde zich tijdens de behandeling vooral geïnteresseerd in de situatie voorafgaand aan het overlijden van de moeder van Kersten. Hij woonde naar eigen zeggen al meer dan een jaar bij haar en vindt het dan ook logisch dat hij de huur over kan nemen. Maar formeel woonde Kersten in een woonhuis een paar honderd meter verderop. Volgens Kersten zijn er voldoende bewijzen dat daar zijn ex-vrouw woonde en dat hij op het subkampje met zijn moeder een 'duurzame huishouding' voerde.

Uitspraak 21 januari.