Volledig scherm
Woonwagenbewoner Angelino Smits doet zijn verhaal aan politieke partijen in Oss © Paul Driessen/BD

Woonwagenbewoners Oss vissen achter het net

* UPDATE 20:46 UUR * OSS - Vijf van de veertien woonwagenkampjes in Oss zullen op termijn toch verdwijnen. Ook komen er geen extra standplaatsen bij voor de jongeren die nu nog bij hun ouders wonen. Dat bleek donderdagavond in het gemeentehuis, waar de politiek sprak over een voorstel voor nieuw beleid.

Met het nieuwe voorstel komt de politiek slechts deels tegemoet aan de wensen van de ruim tachtig woonwagenbewoners die donderdagavond aanwezig waren in het stadhuis. Op de overvolle tribune hielden ze pamfletten omhoog met de tekst 'GEZOCHT: STANDPLAATS Liefst in OSS of omgeving'. Ze applaudiseerden nadat woonwagenbewoners Angelino Smits, Henk Kersten, Paula Bloemers en Marie Visser de politiek toespraken. Ook Beter Oss, dat opkwam voor de bewoners, kon op applaus rekenen.

De woorden van coalitiepartijen VDG, CDA en VVD vielen minder in de smaak. Die drie lieten weten achter het nieuwe beleid te staan en hebben een meerderheid in de gemeenteraad. Dat houdt in dat negen van de veertien woonwagenkampjes ook op termijn mogen blijven bestaan.

Op de andere vijf kampjes blijft het oude uitsterfbeleid van kracht. Daar vervallen de standplaatsen wanneer bewoners verhuizen of overlijden. Zo zullen die kampjes langzaam maar zeker verdwijnen. De negen kampjes die overblijven mogen groeien, maar het totaal aantal woonwagens blijft op 69, aldus het stadsbestuur.

De bewoners waren het daar niet mee eens. Die wilden meer standplaatsen, met name voor jeugd die nu nog thuis woont omdat ze geen eigen standplaats krijgt. Bewoonster Paula Bloemers meldde glashelder dat haar strijd nog niet gestreden. ,,Accepteer ons maar, want wij blijven!"