Volledig scherm
De voormalige V&D in Oss. © Paul Driessen/BD

Wordt Oss gered met de bibliotheek in het centrum?

OSS - Wordt de Osse binnenstad gered met de aankoop van de oude V&D en het verplaatsen van de bibliotheek van de Raadhuislaan naar de binnenstad? Een werkgroep van Ossenaren gesteund door wethouder Gé Wagemakers is voorstander.

Hierover ging het zondag tijdens politiek café Zout in Oss. In Arnhem is de binnenstad ook versterkt met een nieuw cultuurcentrum. En dus was in Zout de Arnhemse cultuur- en binnenstadswethouder Gerrie Elfrink (SP) te gast.

Vastgoedzeepbel
Dat er minder behoefte is aan winkels in de binnenstad, hoeft niet slecht te zijn, schetst hij. „Er is minder behoefte omdat je nu online kunt kopen. Op zichzelf is dat prima. Vergeet niet dat we jarenlang, als jij en ik iets wilden kopen, daarvoor naar de binnenstad moesten! Als gevolg daarvan ging de vastgoedeigenaar steeds meer huur vragen voor zijn pand. De winkelier moest steeds meer huur betalen en moest dat vertalen in de producten en de prijzen die wij betalen. Die vastgoedzeepbel, die hebben wij gefinancierd. Daar loopt nu in rap tempo lucht uit.”

Omdat de prijzen zo hoog werden, werden alle andere functies juist uit het centrum weggedrukt, stelt Alfrink. „Nu hebben we weer de kans die compléte binnenstad uit vroeger tijden terug te krijgen, en dat gaat ook wel gebeuren.”

Maar Alfrink waarschuwt Oss niet zonder meer de bibliotheek naar de binnenstad te verhuizen. „Kijk ook wat je achterlaat als je zo’n plan doorvoert. En kijk naar de impact op de lange termijn.”

  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”