Een deel van de groep ooievaars aan de Macharenseweg in Oss.
Volledig scherm
Een deel van de groep ooievaars aan de Macharenseweg in Oss. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Zeker zeventig ooievaars klitten samen op weiland in Oss

OSS - Zeker zeventig ooievaars zaten vrijdagochtend op een kluitje op een weiland aan de Macharenseweg in Oss. Het was er daardoor nog drukker met deze vogels dan anders. Marieke Dijksman van de Vogelbescherming vermoedt dat de ooievaars zich verzamelden om samen naar het zuiden te trekken en daar te overwinteren.

 Het tafereel in het buitengebied van Oss bevestigt voor Dijksman dat het goed gaat met de ooievaars in Nederland. Die waren halverwege de jaren zeventig bijna verdwenen uit ons land, maar keerden terug door een herintroductieprogramma. Er kwamen ooievaarsstation met nesten en voederplekken. De populatie klom omhoog. ,,Ze gaan weer meer natuurlijk gedrag vertonen, bijvoorbeeld met de trektocht naar Afrika", zegt Dijksman. Zij schat dat een vijfde van de Nederlandse ooievaars overwintert in het zuiden.

Waarom de vogels massaal samenklitten aan de Macharenseweg? ,,Ze zoeken plekken met voldoende voedsel en waar ze ook rustig kunnen slapen." De groene velden en de bergen afval met etensresten op de Waalkade maken van het Osse buitengebied een welkome plek. Het viel eerder deze zomer al op dat ooievaars 's avonds op de lichtmasten van sportpark de Rusheuvel gingen zitten. Om rond te kijken of een dutje te doen.