Gerald van Grunsven ,rolstoeltafeltennisser in actie in gemeenschapshuis 't Slotje te Herpen.
Volledig scherm
Gerald van Grunsven ,rolstoeltafeltennisser in actie in gemeenschapshuis 't Slotje te Herpen. © Van Assendelft Fotografie

Zittend tafeltennissen: Gerald wil met crowdfundactie naar Paralympische Spelen

HERPEN - In de agenda van Gerald van Grunsven staat 25 augustus 2020 al een enige tijd met rood omcirkeld. Die dag beginnen in Tokyo de Paralympische Spelen. Als het aan de 53-jarige rolstoeltafeltennisser ligt is hij in Japan van de partij. 

Om zijn doel te bereiken is hij onlangs een crowdfundactie gestart. De komende twee jaar wil hij aan zoveel mogelijk internationale toernooien deelnemen. Van Grunsven is de nummer 35 van de wereld - in Tokyo mogen alleen de beste 12 rolstoeltafeltennissers om de medailles gaan strijden. ,,Ik moet zoveel mogelijk punten verzamelen en wennen aan het vereiste niveau."

Hemofilie

Van Grunsven werd geboren met de ziekte hemofilie, een erfelijke aandoening waarbij bloedingen in spieren en gewrichten optreden door een tekort aan stollingsfactoren. De Herpenaar heeft de ergste variant. Voetballen ging vanwege zijn beperking niet, maar met speciale hoge schoenen was hij wel in staat te tafeltennissen. ,,Ik heb heel mijn leven aan tafeltennis gedaan, maar wist dat ik het 'normale leven' niet altijd zou kunnen leiden. Daarvoor waren mijn gewrichten te zwak."

Ruim vier jaar geleden voelde hij plots een bloeding opkomen in zijn knie. Het gevoel van een interne bloeding was hem inmiddels bekend, omdat hij dit in zijn jeugd ook regelmatig had meegemaakt. Een kunstknie bleek onvermijdelijk. Het betekende tevens dat tafeltennis tot het verleden behoorde. Door de snelle zijwaartse bewegingen zij de prothese snel slijten. ,,Als het niet staand kon, dan maar zittend", zegt Van Grunsven.

Niets onmogelijk

De Paralympische Spelen zijn een stip aan de horizon voor hem. Naast zijn sportieve ambitie wil hij laten zien dat niets onmogelijk is. ,,Ik heb meerdere malen aangetoond een beperking om te kunnen zetten in een kracht. Kwalificatie voor Tokio moet daarvan het ultieme voorbeeld worden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement