Volledig scherm
© ANP

Zorgexperiment scheelt inwoners Ruwaard Oss tientjes in portemonnee

OSS - Inwoners van de Ruwaard in Oss hebben geluk. De komende vijf jaar betalen ze geen eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp en andere zorgdiensten uit de Wmo. Dat scheelt ze al snel enkele tientjes per maand. Bewoners van andere wijken en dorpen in de gemeente Oss blijven de eigen bijdrage wel betalen. 

Het voordeel voor de inwoners van de Ruwaard vloeit voort uit het zorgexperiment Proeftuin Ruwaard, waarin de gemeente en een batterij  aan zorgverleners een totaal andere insteek kiezen. De zorgbehoevende krijgt veel meer inspraak in de oplossing van diens problemen en stelt samen met de zorgverleners een plan op. Doel is om tot eenvoudiger oplossingen te komen die ook nog eens minder kosten. Voor bureaucratische scheidingswanden tussen zorgverleners is geen ruimte meer. De gemeente en de zorgverleners hebben daarom in het kader van dit experiment besloten hun budgetten voor de wijk in één pot te stoppen en alle zorgkosten daaruit te betalen. 

Rechtsongelijkheid

De Osse politiek juicht het experiment van harte toe. Maar tegelijk zijn er zorgen over de rechtsongelijkheid die ontstaat. ,,Als iemand de komende vijf jaar van de Ruwaard naar de Schadewijk verhuist, dan moet deze persoon de eigen bijdrage ineens weer wel betalen. Ik vind dat moeilijk uit te leggen", aldus Marie-Thérèse Janssen van de SP. Tegelijk wil ze de Proeftuin in de Ruwaard graag voortzetten. ,,Wij denken nog wat langer na over ons standpunt." 

De gemeenteraad krijgt het voorstel voor het 5-jarige zorgexperiment in de Ruwaard op 14 december voorgelegd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Oss, Uden e.o.