Volledig scherm
De toegangspoort van Unox in Oss. © Roy van der Lee/BD

Zwanenberg Food Group neemt fabriek Unox Oss over; personeel nog niet blij

OSS - Unilever verkoopt de vlees-, saus-, en soepfabriek in Oss waar de bekende Unox-worsten worden gemaakt aan Zwanenberg Food Group. Het merk Unox blijft eigendom van Unilever. Het personeel in Oss reageert nog voorzichtig op het nieuws.  

Vrijdagochtend kregen de 315 medewerkers van Unox een brief in de bus dat er vandaag een 'belangrijke aankondiging' van directeur Auke-Jan Heeringa zou komen. Dat betreft dus de overname. 

In de fabriek worden naast de producten van Unox ook producten van de merken Bertolli en Knorr gemaakt. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever en Unilever blijft ook de marketing en verkoop uitvoeren. De fabriek in Oss is wel de enige Unox-fabriek in Nederland. De andere fabrieken staan in het buitenland.

ZIE OOK: Brief aan Unox-werknemers na nieuws: 'Deze overname is positief voor ons'

Innovatiekracht

Unilever denkt met de samenwerking gebruik te kunnen maken van de ,,sterke innovatiekracht'' van Zwanenberg op het gebied van vlees-, vegetarische en snackproducten. Dat zal leiden tot groei in deze activiteiten, aldus Unilever maandag.

Zwanenberg telt 1.600 medewerkers en had in 2016 een omzet van circa € 400 miljoen. Het bedrijf beschikt over twaalf productielocaties in Nederland (zeven), het Verenigd Koninkrijk (drie) en de Verenigde Staten (twee).

Topman Aldo van der Laan van Zwanenberg: ,,De overname van de fabriek past in onze strategie om het bedrijf verder te laten groeien met een breder aanbod voedingsmiddelen, met de focus op lang houdbare producten. We zien het tevens als een kans om de positie in soepen en sauzen, die we op dit moment hoofdzakelijk in Groot-Brittannië en de VS hebben, nu ook uit te breiden naar Nederland en de rest van Europa.”

Meer werkgelegenheid

De stap zorgt niet voor banenverlies in Oss. De 325 medewerkers gaan over naar Zwanenberg. Dat bedrijf verplaatst ook productie naar Oss, waardoor de werkgelegenheid bij de fabriek met 20 procent zal toenemen. De overeenkomst is in eerste instantie gesloten voor tien jaar. Financiële details werden niet verstrekt.

Volledig scherm
Rookworstenfabricage bij Unox in Oss. © ANP XTRA
BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder (46) van Turks gezin verongelukt in Oss na condoleancebezoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’
    PREMIUM

    Moeder (46) van Turks gezin veronge­lukt in Oss na condolean­ce­be­zoek in Frankrijk: 'Bizar en triest toeval’

    OSS/ROSMALEN - Achter het verkeersongeluk op de A59 bij Rosmalen van vrijdagnacht, waarbij een moeder van 46 verongelukte, schuilt een triest familieverhaal. De Turkse vrouw kwam net met haar gezin terug van een condoleancebezoek in Frankrijk, meldt de Osse moskee Mescidi Cuma aan het Brabants Dagblad. ,,Het is een triest en bizar toeval. We zijn er kapot van.”