Volledig scherm
Protest in Oss tegen de vestiging van een mestfabriek aan de haven. © Peter van Erp/BD

'Zware milieutoets voor mestfabriek Oss kan nog steeds'

OSS/LANDHORST - Het is helemaal niet gezegd dat de Raad van State een milieueffectrapport (mer) voor de mestfabriek van boerencoöperatie MACE overbodig vindt. De provincie moet alleen beter motiveren welke risico’s er voor de omgeving schuilen in het plan. Daarvoor krijgt ze acht weken de tijd. Dat benadrukt Giel Dekkers van de actiegroep Stop Mestfabriek uit Landhorst. De interpretatie dat de Raad van State een aanmeldnotitie mer voldoende vindt voor de mestfabriek is voorbarig, aldus Dekkers.

De Raad van State deed deze week een tussenuitspraak in het geschil dat Gedeputeerde Staten heeft met MACE over de noodzaak van een zware milieutoets voor de mestfabriek in Landhorst. De uitspraak van de Raad is ook van groot belang voor Oss, waar de provincie de fabriek naartoe wil verplaatsen. Het oordeel geldt ook voor Oss, is afgesproken

Volgens Dekkers heeft de Raad van State in de tussenuitspraak nog een belangrijk oordeel geveld, namelijk dat mest geen bijproduct is, zoals MACE wil, maar een afvalproduct. Voor afval gelden andere verwerkingsnormen.

PvdA
De PvdA Oss meldde vrijdagmiddag in een persbericht tegen de komst van de mestfabriek in Oss te zijn: ,,De PvdA-fractie is van mening dat er geen Mega Mestfabriek in Oss mag komen en wat ons betreft ook niet elders in Brabant. Het Osse college van B&W kan hier wat ons betreft niet meer aan meewerken en moet er alles aan doen om de komst van de mestfabriek tegen te houden."

Oss, Uden e.o.