Volledig scherm
Restaurant Smaek is volgens de huidige trends ingericht. © Jean Pierre Reijnen

Bij restaurant Smeak in Geldrop koken ze met verve: een 7,5

OVER DE TONGGELDROP - Met hoge verwachtingen reizen we af naar Geldrop voor een heerlijke avond bij restaurant Smaek. De verwachtingen worden waargemaakt. Er wordt met verve gekookt en het personeel is vriendelijk en professioneel.

In het centrum van Geldrop, pal tegenover de kerk ligt restaurant Smaek. Het is door lezers van magazine Frits uitgeroepen tot nummer 1 in de restaurant top 50 van favoriete restaurants van de regio Eindhoven. Zo'n aanbeveling nemen we ter harte en zo reizen we af naar Geldrop.

Bij binnenkomst valt onmiddellijk de intieme ruimte op waar gasten met een groter gezelschap gescheiden door een glaswand apart van het restaurant kunnen dineren. Ideaal voor zakelijke ontmoetingen aan tafel of diners met vrienden en familie.

We worden door de bediening gastvrij ontvangen en uit onze jas geholpen. Het restaurant is volgens de huidige trend ingericht: stoer. Hout, bakstenen, kurk en behang met steenstructuur wisselen elkaar af.

Filosofie

Bij ons aperitief krijgen we uitleg over de filosofie van Smaek. Die is niet al te ingewikkeld. Er is geen kaart maar een keuze uit drie-, vier-, vijf- of zesgangenverrassingsmenu. Restaurant Smaek belooft verrassende smaakcombinaties, puur koken en een heerlijke avond. Wij kiezen voor het driegangenmenu. Mijn gast prefereert vis als hoofdgerecht. Omdat we niet weten wat we voorgezet krijgen, laten we de wijnkeuze over aan de bediening.

We krijgen vers afgebakken papadums in een schaaltje met een luchtige frisse piccalillydip als amuse. Ongecompliceerd smakelijk.

Ons voorgerecht is sashimi van tonijn (rauwe tonijn) met crème van wasabi (pasta gemaakt van wasabi japonicawortel, vergelijkbaar met mierikswortel), schuim van gember, gemarineerde pompoen en komkommer, shi-itake (paddenstoel), sushi-rijstballetje gewenteld in fijn gemaakte nori (zeewier), krokant koekje van zwarte sesam. Sashimi is een simpele bereiding, meestal licht gemarineerd in sojasaus. De tonijn is krakend vers, de smakelijke mooimakertjes op het bord geven de extra dimensie. Een compliment voor het koekje van zwarte sesam. Flinterdun en knapperig.

De kaart

- Bij Smaek heb je de keuze uit drie-, vier-, vijf- of zesgangenmenu, variërend van 36,50 tot 54,50 euro.

- Wijn-spijsproeverij zes gerechtjes: 48 euro. Zeven gerechtjes: 56 euro. Acht gerechtjes: 64 euro.

- Iedere zondag high wine voor 32,50 euro. Alleen op reservering

- Lunchmenu tweegangen voor 24,50 euro. Driegangen voor 27,50 euro.

- Sinds 2016 heeft Smaek een terrastuin, ideaal geschikt voor feesten, zoals een bruiloft.

Openingstijden: maandag, dinsddag, donderdag vanaf 18.00 uur, Vrijdag, zaterdag, zondag vanaf 12.00 uur. Woensdag gesloten.

Huisstijl

De bediening komt langs met sneetjes vers afgebakken brood. Op tafel staat een vrolijk blikje olijfolie met het etiket van de huisstijl van Smaek.

Het personeel stemt met ons af wanneer we de volgende gang willen. Dat doen ze op een plezierige bescheiden wijze. Voordat ons hoofdgerecht komt, krijgen we als alternatief voor een spoom (een tussengerecht om de maaltijd te laten zakken) in een champagneglas ijs van stoofpeertjes met een romig schuim en kaneel. We hebben even het idee dat hier in vergissing in het spel is en we een pré-dessert geserveerd krijgen. We hebben geproefd en het laten staan. Hiermee slaat de chef volgens ons de plank volledig mis. Totaal niet geschikt als spoom vóór een hoofdgerecht.

Quote

Bij de koffie komen we tot de conclusie dat we begrijpen dat op Smaek is gestemd

Samensmelting

We gaan naar het hoofdgerecht. Aan de overkant komt een oogstrelend opgemaakt bord met een mooie grote moot op de huid gegrilde kabeljauw, jus van morilles, knolselder, biet, gepofte wortel, cantharellen en gefrituurde pastinaken. Helemaal perfect in balans, tot het groentetuintje toe.

Aan mijn kant komt tamme eendenborst met jus van cantharellen en port geserveerd met hetzelfde groentetuintje als bij het visgerecht. De eendenborst is botermals en uitstekend gebraden.

We kijken met plezier uit naar het dessert, mijn gast is een uitgesproken kaasliefhebber en kiest daarvoor. Er komt op een plank een mooie keuze uit vijf kaassoorten geserveerd met een marmelade van appelstroop, wortel en gember in aardewerk schaaltjes en kletsenbrood. Ze zijn zeker niet flauw met de hoeveelheden; het is niet hap, slik, weg.

Ik krijg een zoete samensmelting van een bonbon van witte chocolade gevuld met witte chocolademousse, ijs van amarenekersen, gekarameliseerde pecannootjes, espuma van hazelnootpraliné en een brownie van donkere chocolade. Mooie combinatie is het smeuïge ijs van amarenekersen en daarnaast de zachte tint van de witte chocolade in knapperig jasje. De chocoladebrownie is daarentegen wat aan de harde kant.

Compliment

Bij de koffie komen we tot de conclusie dat we best begrijpen dat massaal gestemd is op Smaek. Er is met verve gekookt. Het minpuntje dat we kunnen noteren, de spoom, doet geen afbreuk aan de met zorg bereide gerechten.

We willen souschef Maikel de Laat een compliment geven. Het blijkt dat hij deze avond achter het fornuis de leiding heeft. Zijn kookkunst en het vriendelijke personeel hebben voor een prima ontspannen avond gezorgd.

De score: 7,5

- Voorgerecht: 7,0
- Tussengerecht: 8,0
- Nagerecht: 7,0
- Bediening: 7,0
-Ambiance: 8,0
- Prijs/kwaliteit: 8,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement