Restaurant Smaeckvol in Vessem

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Score: 7,1

Brabantse gastvrijheid en hemelse hangop bij restaurant Smaeckvol in Vessem verdienen een 7,1

OVER DE TONGVESSEM - Bij het mooi gelegen restaurant Smaeckvol krijg je een bord met ongecompliceerd en vers eten. Geserveerd door attent personeel. Een aanrader dus, bijvoorbeeld na een tochtje door de Kempen.

Volledig scherm
Restaurant Smaeckvol was eeuwenlang een boerderij en dat is nog goed te zien. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Midden in de Kempen, in het buitengebied van Vessem, ligt restaurant Smaeckvol, een tot restaurant gerenoveerde boerderij uit 1650. De boerderij is uitnodigend verlicht als we aan komen rijden. Ook binnen krijgen we een warm welkom.

De inrichting is zoals we hier mogen verwachten. Een hoog met riet bekleed plafond loopt in een punt naar boven. Op de donkere plavuizen staan stevige houten tafels, gedekt met bestek en papieren servetjes. Er omheen met leer beklede gemakkelijk zittende stoelen. Patrick en Rian Geven ontvangen hier hun gasten, zoals zij zelf zeggen, in een gemoedelijke Brabantse sfeer. En met op tafel eerlijke en herkenbare ingrediënten. Daar houden wij wel van.

Voldoende keuze

We bestellen een aperitief en krijgen de kaart aangereikt. De kaart biedt voldoende keuze. Bij ons aperitief krijgen we een plankje met daarop twee broodjes met kruidenboter.

Dan verschijnen de voorgerechten op tafel. Mijn gast heeft gekozen voor de Salade Smaeckvol. Een salade gevuld met gebakken champignons, spekjes, verschillende soorten noten, komkommer, tomaat, schijfje sinaasappel, kiemgroenten en groene sla. De salade is licht aangemaakt met een kruidige dressing en een zoute stengel voor de garnering. Dat laatste was geloof ik hip in de jaren '80. Een eerlijke en verse salade.

Ik heb gekozen voor het driegangen wildmenu en voor mij bestaat de eerste gang uit wildpaté, rosé gebraden duivenborst (volgens de kaart) op een rommelig uitziende verzameling van slasoorten, komkommer, tomaat, schijfje sinaasappel, kiemgroenten, witte-uiencompote, verschillende noten als garnering en ook een zoute stengel. De wildpaté heeft een herkenbare smaak. De duivenborst had een behoorlijke fractie gaarder mogen zijn, maar dat is spijkers op laag water zoeken. Ik vind het namelijk best lekker, geschroeid aan de rand, rood van binnen. De beloofde frambozendressing smaakt ook echt naar frambozen. De witte-uiencompote smaakt fris, pittig en een beetje zoet.

De kaart

- De keuze bij Smaeckvol is ruim. Je kunt à la carte bestellen maar er zijn ook verschillende menu's. Keuze uit drie gangen voor €26,- of vier voor €29,50. In het seizoen is er ook een wildmenu (€29,50).

- Speciaal voor mensen die niet kunnen kiezen is er een 'proeverij'. Voor €26 mag je onbeperkt voor- en hoofdgerechtjes van de kaart bestellen.

- Er is ook een aparte kinderkaart.

- Geopend op maandag en van woensdag tot en met zondag vanaf 17 uur geopend.

- Zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur.

- Voor meer informatie: smaeckvol.nl.

Smaakvol

Als hoofdgerecht komt voor mijn tafelgenoot gegrilde tonijn op een bedje van noodles met roerbakgroenten en teriyakisaus. We kijken onze ogen uit op de reusachtige moot gegrilde Albacore tonijn (witte tonijn), die uitstekend gebakken is en, halleluja, niet droog. De beetgaar gekookte noedels en groenten passen er goed bij en zijn door de pittige teriyakisaus smaakvol.

Ik krijg een bord gevuld met een stoofpannetje van wild, volgens de kaart hert en wild zwijn. Ernaast ligt gebakken hertenbiefstuk op een bedje van spruitjes en wintergroenten met een jus van veenbessen in een juskommetje. Gestoofde rode kool in een schaaltje en dat alles op één bord. Ik ben blij dat ik in het stoofpotje voornamelijk wild zwijn proef. Wild zwijn en hert hebben een verschillende bereidingstijd nodig. Hert aanmerkelijk korter, en het wordt, gecombineerd met wild zwijn in een stoofpotje, snel taai.

Nu smaakt het stoofpotje best patent: zacht gegaard vlees, waaraan enkele zilveruitjes zijn toegevoegd. Dat geeft precies een licht zuurtje aan het gerecht. De hertenbiefstukjes zijn opperbest gebakken en mals. De volle saus van veenbessen is op smaak gebracht met appelstroop en is smaakvol. Het groentegarnituurtje van pompoen, spruitjes, haricots en wortel is supervers en prima beetgaar gekookt.We krijgen er een schaal frieten en salade bij geserveerd.

Quote

De hertenbief­stuk­jes zijn opperbest gebakken en lekker mals

Recensente Carla Kentgens

Biologische hangop

Rest ons het dessert. We zijn benieuwd naar de hangop (in doeken uitgehangen yoghurt) van Zuster Evie. Dankzij een samenwerkingsverband van lokale zusters die de hangop aan Evie aanleveren, verkoopt zij biologische hangop aan speciaalzaken en restaurants.

Mijn tafelgenoot krijgt een glaasje gevuld met gestoofde en gepureerde peertjes en hangop, rijkelijk bestrooid met grove kaneelsuiker. De hangop is hemels lekker; de dikke laag kaneelsuiker had niet gehoeven.

Ik krijg het dessert dat onderdeel is van het wildmenu: een warm gestoofd peertje. Plezierig dat het niet te gaar gestoofd is en nog bite heeft. Een balletje prefab karamelijs, een toefje witte en donkere chocolademousse en een warm puntje appelstrudel dat niet glimt van te vet bladerdeeg en dus niet als een blok beton in je maag valt.

Bij de koffie met een speculaasje concluderen we dat je bij Smaeckvol ongecompliceerd en vers eten voorgeschoteld krijgt voor een acceptabele prijs. Dat wordt ook nog eens door attent personeel geserveerd. Bij een volgende fietstocht door de Kempen komen we zeker terug.

De score: 7,1

- Voorgerecht: 6,5
- Hoofdgerecht: 7,0
- Nagerecht: 7,0
- Bediening: 7,5
- Ambiance: 8,0
- Prijs/kwaliteit: 7,0

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement