Het interieur van De Lindehof heeft onlangs een facelift gekregen.
Volledig scherm
Het interieur van De Lindehof heeft onlangs een facelift gekregen. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Chef De Lindehof in Nuenen is een ware smaakkunstenaar

NUENEN - De Lindehof in Nuenen van chef Soenil Bahadoer heeft twee Michelinsterren en wij zijn benieuwd naar zijn culinaire reputatie. Na afloop kunnen we concluderen dat alles klopt. Wat een avond! Beoordeling: 9,8.

Als er ergens culinaire sterren stralen dan is het wel in Nuenen bij restaurant de Lindehof. We worden gastvrij ontvangen door chef Soenil Soenil Bahadoer en zijn gastheer, sommelier Edgaras Razminas. Soenil is een veelgeprezen kok, zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond zorgt voor niet alledaagse combinaties. Hij is een kunstenaar en weet exotische en lokale ingrediënten prima te combineren. Wij gaan vandaag zijn internationale culinaire reputatie proeven.

We krijgen een tafel in de hoek aangeboden. Vanaf dit plekje kunnen we niets missen. Het interieur van de Lindehof is totaal vernieuwd. Een klein tafeltje voor onze handtassen wordt naast ons geplaatst. Zeer attent! Edgaras, 'zeg maar Eddy, wij zijn allemaal Lindeboys' komt aan tafel en stelt zijn huisaperitief voor, een glas champagne van Bollinger. De toon is gezet! Met het aperitief wordt de eerste amuse geserveerd, een luchtige crème van rode curry en piment met rode krokante bataat. Een appetijtelijke opening.

Soenil komt aan elke tafel een babbeltje maken en vraagt naar de wensen. We kiezen voor het viergangenmenu Toque Blanche.

Aan het werk gezet

Onze smaakpapillen worden aan het werk gezet met maar liefst twaalf wervelende amuses. Te veel om te beschrijven. Daarom de hoogtepunten. Praliné met asperges en peterselie met een tipje espuma (schuim) van hooiham. Geserveerd aan tafel op een glazen kistje gevuld met verse asperges. Voor de volgende amuse, geserveerd op een Doerian (Aziatische vrucht) maken we op verzoek van Eddy een vuist, op de muis van de hand wordt een merengue van rode kool, mosterdzaad en crème van Doerian, aardappel en kerrie geplaatst die we in één hap moeten wegslikken. We proeven van een pitabroodje met stoofvlees van lam met curry, crème van tandoori en ingelegde radijs. De amuses zijn als een wandeling door een museum met prachtige kunstwerken. Een aaneenschakeling van smaakexplosies.

Ons eerste gerecht is rib van Wagyu, van oorsprong Japans rundvlees, Daarbij ligt een schijfje aromatisch gekruide spitskool van de barbecue, crème van avocado, gepofte wilde rijst, romige ijspastille van groene appel en wasabi, vinaigrette van gember en soja. Minuscule eetbare courgettebloemetjes en schotjes van citrus maken van het bord een schilderij. Het is te proeven dat de runderen een goddelijk leven gehad hebben. Wij zijn stil van dit kostelijke gerecht. In het glas komt een Riesling Classic van Prinz v Hessen 2016, een strelende wijn met een vleug rijp fruit bij de afdronk.

Aardse combinatie

Eén van de koks komt ons volgende gerecht serveren en toelichten. We worden verrast door op 72 °C lichtgerookte en gezouten wilde paling met vadouvan (gefermenteerd Indiaas kruidenmengsel), structuur van rode biet, crème van gele dahl (gedroogde peulvrucht), krokant van biet en vinaigrette van biet. De aardse combinatie van paling en biet zijn hoog op smaak door toevoeging van Indiase kruiden. Verbluffend geslaagd.We drinken hierbij een glas vinho verde, Soalheiro, Alvarinho, 2016. Frisse geur van mineralen, intens aromatisch met rijpe fruittonen.

Ons hoofdgerecht is gebraden Bresse duif, groene en witte asperges, flan (puddinkje)van groene asperges, jus op basis van de karkassen en peper. Op de side dish een boutje van duif knapperig gebakken met panko (Japans broodkruim) en crème van groene asperges en morilles. De duif is absoluut top gebraden en sappig en vol van smaak. Het krokante boutje is uitmuntend. Bij dit gerecht schenkt Eddy een Marokkaanse rode wijn. Mooie vol met een lange afdronk.

Evenwicht

Ons laatste gerecht, het dessert, is een combinatie van cremeux van witte asperges en chocolade gevuld met aardbeien en rabarber, gemarineerde aardbeien, gel van aardbeien, vinaigrette van gestoofde aardbeien, roomijs van vanille, topjes van rabarbergroen en julienne van rauwe asperges. Formidabel lekker. Wederom brengen zoet en lichtzuur elkaar in evenwicht. Een moment van gelukszaligheid. Het glaasje dessertwijn komt uit Oostenrijk, Kellner, Chardonnay, Ausbruch, 2015, een rijke wijn vol van zoete en zure tonen.

Bij de koffie zijn we onder de indruk. Voor Soenil is zijn restaurant als een podium voor een dirigent. Met zijn zestien begaafde muzikanten, koks en bediening, bezorgt hij ons een onvergetelijke avond. Uit de keuken komen bijzondere staaltjes van vakmanschap. Geserveerd door een uitstekende bediening en óók nog eens op magnifiek servies. Alles klopt! U begrijpt, het kan niet anders dan dat daar een eminent prijskaartje aan vast hangt.

De kaart

- Het is bij De Lindehof mogelijk om à la carte te eten of voor het menu Toque Blanche te kiezen.
- Er zijn ook lunchmenu's, bijvoorbeeld de business lunch of Soenil's Signature met drie kleine gerechten die een indruk geven van de keuken.
- In de keuken worden alleen producten met een hoogstaande kwaliteit gebruikt, het liefst uit de omgeving.

Beoordeling

- Voorgerecht 10,0
- Hoofdgerecht 10,0
- Nagerecht 10,0
- Bediening 10,0
- Ambiance 9,5
- Prijs/kwaliteit  9,0

Totaal 9,8

De rekening

(2 personen, 4 gangen)

- 1 glas Bollinger €18,50
- 1 alcoholvrij drankje €7,50
- 2x menu Toque Blanche € 195,00
- 1 wijnarrangement Bob viergangen €31,50
- 1 wijnarrangement €42,50
- 2x mokkaservies €25,00
- 2x water €12,00

Totaal €332,00

Informatie

Restaurant De Lindehof
Beekstraat 1, Nuenen
Telefoon: 040-2837336
Website: restaurant-delindehof.nl

Openingstijden:
- Lunch van 12.00 uur tot 14.00 uur. Zondag, maandag, donderdag en vrijdag.
- Diner van 18.30 uur tot 21.30 uur. Zaterdag, zondag, maandag, donderdag en vrijdag. 
- Reserveren is noodzakelijk.