Volledig scherm
De gasten krijgen een gerecht geserveerd bij Markt 8. © Jean Pierre Reijnen

Chef Markt 8 in Asten zorgt voor een verrassende avond

ASTEN - Na een tip reizen we af naar restaurant Markt 8 in Asten. Daar bereidt de chef een heerlijk verrassingsmenu met verse en herkenbare ingrediënten. En dat zorgt voor een heel plezierige avond. Beoordeling 7,4

Midden in het centrum van Asten ligt Grand Café Markt 8. Met een fraai terras met grote zwarte parasols gemakkelijk te vinden. We stappen door een piepende oude en intensief gebruikte deur binnen en staan in een uit zijn voegen gegroeide dorpskroeg. De uitstraling is van een bruin café. Na een vriendelijke ontvangst van gastheer Dries Benders krijgen we een tafel aangeboden. Samen met chefkok Nicky Welten heeft hij in zes jaar tijd van Markt 8 een geliefd restaurant gemaakt. Overdag kun je wellicht van een grand café spreken maar ná vijf uur wordt de lunchkaart vervangen door het verrassingsmenu van de chef.

Tevreden geroezemoes

Bij ons aperitief krijgen we een apetizer geserveerd, een cakeje van zoete aardappel met een schijfje aardappel in zoetzuur gemarineerd. Een smakelijk begin. We zijn vanavond aan de keuze van de chef overgeleverd. Gezien het tevreden geroezemoes van andere gasten om ons heen, hebben we daar best vertrouwen in. We bestellen een driegangenmenu, ik vraag om vis als hoofdgerecht.

Als amuse krijgen we een klein mootje gerookte paling, zoetzuur van rode biet, een huisgemaakt chorizo (Spaanse worstsoort) kroketje. Het schaaltje is opgemaakt met een schuimpje van rode biet en kruim van rode biet. Een aparte en gewaagde combinatie maar zeker smakelijk door de afwisseling van zoet, zuur en pittig.

Onze voorgerechten zijn een drieluik van tonijn. Op een krokante bruchetta huisgemaakte tonijnsalade. Tartaar van tonijn met een gel van sushi-azijn en crumble van vadouvan. Gegrilde sashimi tonijn met zoetzure komkommer en krokantjes van vijf spices. Onze smaakpapillen doen hun best om de wervelwind van variatie in één gang bij te benen. Nemen we daarvoor de rust dan is elk gerechtje smakelijk bereid. Het lukt de bediening ook om tussen alle gerechtjes een plateau met warm afgebakken broodjes en schaaltjes gevuld met olijfolie, knoflooksaus en een zachte tapanade te plaatsen.

We drinken er een glas witte Chileense huiswijn bij, een sauvignon blanc, Villa Don Carlos, een licht fruitige wijn met een licht knisperende afdronk. Een uitstekend glas.

Duwertje

Onze hoofdgerechten worden ook op verschillende bordjes geserveerd. We krijgen beiden een klein mootje Noordzee zalm met licht gegratineerde kaassaus op een bedje van pasta nero (pasta met inktvisinkt), smeuïg aangemaakt met tomaat concassé (ontvelde en ontpitte tomaat) en sjalot. Mijn gast krijgt ernaast twee kalfsmedaillons met rode wijnsaus, verse tuinboontjes en enkele groene aspergetips. In de plaats van het vlees krijg ik een mootje heilbot met een pittige tomatensaus. Met daaromheen tuinboontjes en twee groene aspergetips.

De zalm is nét iets te gaar en daardoor wat aan de droge kant. Maar dat wordt aardig opgevangen door de zachte kaassaus. Het vlees van mijn gast is goed gebraden. De rode wijnjus royaal geserveerd en op smaak. Het zacht gegaard mootje heilbot wordt ietwat overdonderd door de pittige tomatensaus. Op tafel komt een schaaltje gekruide gefrituurde aardappelschijfjes.

Het pré dessert is een verrassing. Huisgemaakt mokka-ijs, gezouten caramel, citrus en hazelnootcrumble, geserveerd in een cilinder. De vulling moeten we met een duwertje omhoog drukken. Heerlijk ijs en een smakelijke afwisselende balans in zoet, zout en zuur.

Verbluffend lekker

Voor het dessert is een klein show-element ingelast. De chef komt de desserts serveren en vertelt dat hij knipoogt naar de Paaseilanden. Op het bord ligt een mousse in de vorm van een afbeelding van Moaï (stenen beeld, bekend van de Paaseilanden) op een crème van Bailey's (whiskey en room). Wij vroegen ons al af wat hij aan diverse tafels met het doosje eitjes doet. Dat wordt snel duidelijk. Hij haalt een eitje uit de doos, tikt het op onze borden stuk en legt uit: gevuld chocolade eitje met yoghurt (eiwit) en duindoorncrème (eigeel). Het is een verbluffend lekker dessert.

Bij de koffie zijn we het roerend met elkaar eens dat we bij Markt 8 een uitstekende avond gehad hebben. Het gepriegel met kleine bordjes, amuseschaaltjes en groot bestek daar gelaten. De chef kookt met herkenbare verse ingrediënten en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het personeel is ongedwongen en bijzonder hartelijk.

De kaart

- Bij Markt 8 is de hele dag wat te beleven. Overdag wordt er een lunch geserveerd of kun je er terecht voor een drankje op het terras. 's Avonds vanaf 17.00 uur kan er gedineerd worden. Daarna worden de tafels opzij geschoven en wordt er gedanst.
- Er zijn ook arrangementen zoals een high tea, high wine of high beer.
- 's Avonds zijn er verschillende menu's zoals een impressiemenu.

Beoordeling

- Voorgerecht 7,0
- Hoofdgerecht6,5
- Nagerecht 7,0
- Bediening 8,0
- Ambiance 7,5
- Prijs/kwaliteit 8,5

De rekening

(2 personen, 3 gangen)

- 1x sherry €3,30
- 1x ginger ale €2,30
- 2x witte wijn €7,20
- 2x 3-gangenmenu €71,00
- 2x koffie €4,20

Totaal €88,00

Informatie

Grand Café restaurant Markt 8
Markt 8, 5721 GE Asten
Telefoon: 0493-688000
Website: markt8asten.nl

Openingstijden: op maandag en dinsdag gesloten. Woensdag, donderdag en zondag geopend van 11.00 tot 1.00 uur Vrijdag en zaterdag geopend van 11.00 uur tot 2.00 uur.