Volledig scherm
Eetcafé de Karseboom in Eindhoven is al jaren een begrip in de stad. © Bert Jansen/Fotopersburo Van de Meulenhof

Eetcafé de Karseboom in Eindhoven: niet gevoelig voor trends

Eetcafé de Karseboom in Eindhoven kan rekenen op veel trouwe gasten en de sfeer is knus. Ze serveren royale borden met verse producten.

Restaurant de Karseboom in Eindhoven is al sinds 1941 een begrip. Het is te vinden aan de Grote Berg 10 in hartje stad en kan zich met gerust hart het eerste eetcafé in Eindhoven noemen. De Karseboom kan steunen op veel trouwe gasten die er al jaren terugkomen. En dat verbaast niet omdat de keuken hier bekend staat als zeer stabiel.

We gaan het beleven, het zonnetje schijnt nog heerlijk bij aankomst, we gaan daarom een aperitief drinken in de binnentuin. Een beter woord dan knus kan ik er niet voor verzinnen want dat is het hier. De kleine appelboompjes bomvol felgroene appels en de vijgen en bloemen zorgen voor veel sfeer. We drinken een biertje en een glas witte huiswijn waarbij heerlijke gemarineerde olijven geserveerd worden.

De kaart bestuderend komen we tot de blije conclusie dat deze verrassend is met ruim aandacht voor goed gevulde salades, groenten, stoofpannetjes en vegetarische gerechten. Dáár staat de Karseboom dan ook om bekend. Royale borden en verse producten.

De bediening staat ons niet in de nek te hijgen om te bestellen en laat ons de tijd nemen voor de kaart. Er zijn apart vermelde weekspecials zoals pompoensoep met limoen, portobello gevuld met spinazie, geitenkaas met knolseldergratin en parelhoen gevuld met spekjes. Ook voor de kleintjes zijn er prima keuzes.

De Karseboom heeft uitsluitend vrouwelijk personeel, zowel in de keuken als aan tafel in de bediening. De bediening krijgt alle lof, wat een leuke ‘meiden’. Attent en beleefd.

We hebben de gezellige tuin verruild voor een tafeltje binnen omdat het frisser wordt. Voordat we de kaart helemaal doornemen om iets te bestellen, nemen we een carpaccio pastrami om de smaak te pakken te krijgen.

Verrassen
We hebben een prima tafeltje en laten ons verrassen. Aan de ene kant van de tafel door een salade met onder andere bietjes, zwarte beluga linzen, feta, pistacheolie. En, gelukkig, niet te veel rucola. De laatste slasoort wordt tegenwoordig te pas en onpas in grote hoeveelheden over je gerecht verdeeld. Jammer want de dominante smaak van rucola kan zo maar je lekkere gerecht gaan overheersen.

Ondergetekende koos voor de makreelsalade met haricots verts, groene asperges, granaatappel, roseval- aardappeltjes en mieriksworteldressing. Beide borden zagen er uitstekend opgemaakt uit. We kozen voor een glas witte wijn van het huis Richemer Sauvignon Blanc uit 2015. Heerlijk fris, grasgroen en volle afdronk. Karaf water van het huis!

Als hoofdgerecht kozen we voor de ossobuco van het Heijde Hoeve varken met gremolata en zarzuela, een Spaanse visschotel met onder andere garnalen, mosselen en witvis in tomatensaus op een bedje van groenten. Door de uitgesproken smaak van de tomatensaus was moeilijk te herkennen welke vissoort er gebruikt is. Bij de ossobuco, met gremolata heb ik de gremolata niet kunnen ontdekken. Een royale hoeveelheid groenten, ook in tomatensaus smaakte prima.

Pietlut
Het vlees viel van het bot, was heerlijk sappig. Goed bereid. Ik ben misschien een pietlut maar serveer dit gerecht niet in een diep pastabord. Ik kan het vlees niet snijden zonder met mijn armen de lucht in te roeien. Laat staan er een paar heerlijk gebakken frieten bij leggen. Over de salade in een klein kommetje ernaast geserveerd was nagedacht. Niet zomaar een paar verwelkte blaadjes sla maar een variatie met groenten, sla en pasta.

Tot slot het dessert: dat blijkt toch bij veel restaurants een heet hangijzer te zijn. Terwijl de koks zich toch zouden moeten bedenken dat de laatste indruk die je achterlaat zo belangrijk is. Zelfs in een eetcafé waar de signatuur van chefs voor- en hoofdgerecht acceptabel is. Aandacht voor het dessert is de kers op de taart. We kozen voor vanilleijs met amarenekersen en een chocoladetaartje, dat niet helemaal gelukt was en nougatine-ijstaart van Renders, die overheerlijk was.

Ter afsluiting een heerlijk kopje Illy koffie. Dat waardeer ik enorm, dat hier geïnvesteerd is in goede koffieapparatuur. De afsluiting van een gezellig diner met een aromatisch kopje espresso is top!