Volledig scherm
Het terras van havenzicht in Heusden heeft zicht op de stadshaven. © Jeroen de Jong/ BeeldWerkt

Havenzicht in Heusden: 'Bosch' stelt teleur

Met een menu dat inspeelt op het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch zijn we nieuwsgierig naar eetcafé Havenzicht in Heusden. Met Riddervis en chocolade-drieluik.

Bij eetcafé Havenzicht is het deze zaterdagavond druk. Met name op het terras, want vanwege het zwoele weer wil iedereen buiten zitten. Het is even wachten tot de dame uit de bediening ons opmerkt en ons vervolgens slecht nieuws brengt: het terras is vol.We nemen binnen een kijkje, totdat er alsnog plek is.

Het eetcafé heeft een intrigerend interieur waar je de ogen goed de kost moet geven. Het plafond hangt vol met brocantespullen en trekt direct de aandacht. Oude potten en pannen, bowlingkegels, een vogelkooi, oude houten ski's, boerenklompen en bamboe mattenkloppers. De wanden hangen al even vol, met reclames en historische foto's en afbeeldingen van Heusden. Net als we ons aan het vergapen zijn, komt er een tafeltje vrij en kunnen we aan de voorkant van het pand plaatsnemen op het terras. Vanaf daar hebben we zicht op de Vismarkt en het kleine haventje met het Bruggetje bij de stadshaven, zoals de oude ophaalbrug heet.

Terwijl we een papieren placemat met daarop de menukaart voor onze neus krijgen, begint de serveerster een rits extra gerechten op te noemen. Bovenop de hoofdgerechten van de kaart kunnen we ook nog kiezen voor een Yakitori-kipspies met ketjap- en sesamsaus, schelvisfilet met Parmezaansaus en ossenhaaspuntjes met een saus naar keuze.'Eerst even een drankje', denken mijn tafelgenoot en ik. De serveerster lijkt daar anders over te denken en draait even snel weer om als dat ze zojuist de gerechten opsomde. Ruim een kwartier later komt ze terug. ,,Hadden jullie niks te drinken besteld?" vraagt ze ietwat verbaasd. Nee dus.

Haast
Snel bestellen we een pilsje en de Aperol 'Spritz', die op de kaart getipt wordt als aperitief. De serveerster heeft ineens haast en wil ook weten wat we gaan eten. Snel bestellen we en daarna is het weer wachten geblazen. Een kwartier, wanneer de drankjes, tegelijk met de voorgerechten, op tafel komen.

Mijn tafelgenoot heeft de salade 'Wat de Pot Schaft', een wisselende creatie van de kok. Ditmaal een bord met serranoham - gepresenteerd als carpaccio - met daarbij balsamicostroop, rode ui, pijnboompitjes en gedroogde tomaten. Niet bijzonder, wel lekker.

Zelf heb ik een Jeroen Bosch Menu, dat Havenzicht ter ere van het Boschjaar op de kaart heeft staan. Het menu begint met een salade van grain-fed runderribeye, uiencompote en frambozendressing. De eerste hap is enorm muf en bij de tweede hap blijkt waarom. In de compote zwerft een verdwaalde kruidnagel die zo overheersend is dat de rest van mijn salade enkel nog naar deze specerij smaakt. Zonde! Want de ribeye an sich is mooi dungesneden en subtiel gerookt.

Lichte teleurstelling
Na deze lichte teleurstelling kijk vooral ik uit naar het hoofdgerecht. De Riddervis. Een zoetwatervis die familie is van de zalm en een even mooie roze kleur heeft. De vis wordt in zijn geheel gepresenteerd, gevuld met dille en peterselie en afgeblust met limoen.De kok heeft echter peterselie verward met koriander. Een kruid waar je van houdt, of dat naar afwasmiddel smaakt. Bij mij is het de laatste variant, waardoor ik als noodgreep mijn stukjes filet overgiet met de bijgeleverde honing-mosterdsaus. Het wordt er niet beter op. De saus verdoezelt de zeepsmaak, maar is zelf ronduit slecht gemaakt. Te veel mosterd, te weinig honing en vooral veel te veel bindingsmiddel.

Mijn tafelgenoot treft het -wederom - iets beter dan ik. Zijn Oostenrijkse Simmentaler diamanthaas wordt puur geserveerd met een donkere bruinrode saus. Volgens de kaart een rode portsaus. Maar de smaak duidt vooral op een teveel aan room en bindmiddel. De diamanthaas zelf is niet veel beter. Het vlees is mooi rood van binnen, maar hartstikke taai. Enkel de grove frieten met schil kunnen ons verblijden.

Eetbaar goud
Het dessert tovert na deze deceptie nog enigszins een lach op onze gezichten. Het Belgische nagerecht tegenover mij bestaat met name uit kant-en-klare slagroom, met daarbij speculaas- en walnotenijs met knapperige, dunne kletskoppen en karamelsaus.Mijn Chocolade Drieluik refereert vooral in de naam aan Jeroen Bosch. Alle onderdelen op het bord zijn bespoten met een laagje eetbaar goud, waardoor het niet smakelijk oogt. De halve chocoladebollen met vulling van witte chocolade-mascarponemousse en pure chocolademousse zijn echter prima en het Oreo roomijs is om van te smullen.

Maar als Jeroen Bosch zou weten dat zijn 500ste sterfjaar met dit menu gevierd wordt - en dan met name met de Riddervis - zou hij zich in zijn graf omdraaien. Hier kun je beter voor een basic kipsaté of burger gaan.